Перспективи роботи парламенту на нинішньому пленарному тижні значною мірою залежать від результату розгляду ужгородських подій, під час яких було побито народних депутатів. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк на вчорашній прес-конференції. Хоча фракція КПУ підтримала пропозицію СДПУ(о), яка передбачала розгляд ужгородських подій у вівторок, однак це питання не знайшло підтримки серед більшості керівників парламентських груп і фракцій. Тож, швидше за все, аналізуватимуть ситуацію 1 червня під час звіту Тимчасової слідчої комісії. Разом з тим він зазначив, що розгляд цього питання можливий і у вівторок, якщо за це проголосують 226 народних депутатів.
Так само Адам Мартинюк вважає за можливе ухвалити два окремі рішення — за результатами звіту Тимчасової слідчої комісії і за результатами питання про ужгородські події. Стосовно можливих наслідків розгляду цього питання, то Верховна Рада може лише рекомендувати звільнити прокурора чи начальника управління внутрішніх справ Закарпатської області або міністра внутрішніх справ України. Чи влаштує таке рішення представників опозиційних фракцій — невідомо.
Водночас А. Мартинюк зауважив, що у розгляді чималої кількості законопроектів зацікавлені представники нинішньої опозиції. Наприклад, у вівторок одним з перших на порядку денному стоїть законопроект про амністію, до якого пропонується внести положення про амністію осіб, які порушували виборче законодавство. Зрозуміло, що в результативному рішенні зацікавлена передусім нинішня опозиція.
Коли йде мова про обрання нового заступника ВР, то, за словами А. Мартинюка, він і нинішнього четверга не бачить перспективи розгляду цього питання. Відповідаючи на запитання про депутатів-сумісників, Перший заступник Голови ВР назвав таку ситуацію безсмертним явищем. Однак, «якщо деякі голови комітетів мають хоча б совість не приходити на засідання погоджувальної ради, то деякі з них таки приходять і пропонують Верховній Раді ухвалювати законопроекти, насамперед потрібні їхнім відомствам», — зауважив він.
Ще однією проблемою А. Мартинюк вважає нехтування законами з боку нинішнього «тимчасового уряду». Це пов’язано із тим, що в уряду немає плановості — «зранку у нього може бути одне рішення, а ввечері — зовсім інше», додав він. А стосовно програми соціально-економічного розвитку України, котру, за словами А. Мартинюка, уряд мав подати ще в лютому, то, схоже, нинішнього року парламент її вже не отримає.