Упевнено зазначив Голова Верховного Суду України Василь Маляренко на триденній XІІІ Міжнародній конференції суддів, яка відбувається в Києві за підтримки Фундації сім’ї Фьорт та ВСУ, проаналізувавши кількість звернень громадян до суду за захистом своїх прав і свобод, яка постійно збільшується. А секретар Ради національної безпеки і оборони України Петро Порошенко зазначив, що «нова» влада зробить усе, аби судова влада в Україні стала незалежною.
Предметом обговорення на конференції стали незалежне судочинство та шляхи його зміцнення в демократичних країнах і роль судової гілки влади в забезпеченні демократичних виборів. Власне, головною метою проведення таких щорічних конференцій є надання суддям можливості розглянути перспективи розвитку незалежності, дізнатися про практику і досвід зарубіжних колег (цього року більш як з 50 країн). Учасники конференції обговорювали наболілі проблеми, ділилися досвідом їх розв’язання. Щодо України, то тут вказувалося на необхідність корінних змін у сфері здійснення правосуддя, а саме — перетворення його на реально незалежну і самостійну гілку влади, адже, попри прийняття Цивільного, Господарського, Цивільного процесуального кодексів України та інших законів, судова реформа практично зупинилася. Майже всі учасники конференції від України звертали увагу на перший крок до незалежної судової влади в Україні, який зробив Верховний Суд України під час проведення виборів Президента України.
У здісненні судової реформи розглядали такі пріоритетні напрями, як вдосконалення законодавства про судоустрій та належне організаційне забезпечення діяльності судів, що включає заходи фінансового, матеріально-технічного та інформаційного характеру. Результатом реформування судової системи має бути створення захищеної від будь-якого впливу, ефективної та самоконтрольованої організації судів, яка буде здатна забезпечувати надійний захист прав і свобод громадян і юридичних осіб.