Шановний Вікторе Андрійовичу!
Написати цього листа особисто Вам нас спонукала загроза, яка нависла над підприємствами м’ясопереробки України через недалекоглядну позицію окремих депутатів Верховної Ради. Ми вважаємо, що тільки Ваше особисте втручання може захистити наші підприємства від зупинки, а наших працівників від перспективи залишитися без роботи.
Уже три місяці всі підприємці та виробники України очікують прийняття дуже важливого для нас закону «Про зміни у митних тарифах України». У державі за цей час сформувався дефіцит свинини та курятини. За різними оцінками, це становить від 500 до 1200 тисяч тонн у рік. Оптові ціни на свинину та м’ясо курей нині майже вдвічі вищі за європейські. Вісімдесят відсотків м’яса в Україні споживається після переробки його на м’ясокомбінатах, які, незважаючи ні на що, за останні 15 років перетворилися на високотехнологічну галузь, здатну регулярно забезпечувати населення якісною продукцією, конкурентоспроможною і на європейському ринку.
Вважаємо, що наші напрацювання необхідно підтримувати, паралельно розвиваючи українське тваринництво, котре, на жаль, за останні роки практично зруйноване. Уряд і Верховна Рада таки прийшли до порозуміння і планують встановити дуже високі митні тарифи на імпортну курятину та м’ясо. Ми сподіваємося, що рентабельність у 80—100 відсотків для птахівників та тваринників дасть поштовх радикальному зростанню виробництва м’яса, і через два-три роки із залученням високих технологій дефіциту м’яса не буде, сформується внутрішня конкуренція між виробниками, що призведе до значного зниження цін на ринку.
Не справа ковбасників — займатися політикою, але останні три місяці всі керівники національної м’ясопереробки днюють і ночують у Києві і вимолюють у Верховної Ради, Міністерства аграрної політики, Міністерства економіки, Ради імпортерів, у разі встановлення високих митних тарифів на дефіцитне м’ясо і курятину в межах одного долара за кілограм, встановити таке само високе мито на ввіз готової м’ясної продукції, ковбаси (код 1601), копченостей (код 1602), що дало б можливість нашим підприємствам вижити.
Проте 25 травня на інтернет-сайтах з’явився проект закону, в якому пропозиції депутата Рудьковського М. щодо високих тарифів на ввіз ковбаси (код 1601) і м’ясо копчене (код 1602) були відхилені. Тобто збережено мінімальне мито на ввіз готової продукції, що підриває вітчизняну м’ясопереробну галузь.
Закон «Про зміни у митних тарифах України» Верховна Рада прийматиме 31 травня. Неважко спрогнозувати, що у разі прийняття його у такому вигляді, менше як через місяць понад 500 тисяч працівників м’ясопереробної галузі України залишаться без роботи. На наш ринок надійдуть м’ясопродукти з Білорусі, Росії, Польщі, з якими ми будемо нездатні конкурувати, адже там сировина вдвічі дешевша. Українські м’ясокомбінати збанкрутують і зупиняться. Приймати велику рогату худобу та свиней від тваринників буде нікому, аби ще якийсь час проіснувати, м’ясокомбінати будуть змушені різко знизити закупівельні ціни, що призведе до паніки на ринку сільгосппродукції, а селяни доріжуть залишки поголів’я і втратять інтерес до цієї неприбуткової справи.
Шановний Вікторе Андрійовичу! Сумно констатувати, що в Україні м’ясо та курятина стали об’єктами політичної боротьби, адже як не крути, в голові не вкладається, як можна лобіювати високі митні тарифи на сировину, котра не потребує особливих додаткових затрат, і встановлювати мінімальні на готову продукцію.
За такої ситуації українські м’ясопереробники вже не вимагають преференції від держави — ми просимо тільки одного: зрівняйте нас у правах із зарубіжними виробниками, дайте можливість сформувати чесну конкуренцію, працювати відкрито й прозоро.
Пане Президенте, Ви маєте змогу захистити вітчизняну м’ясопереробну галузь, яка довгі роки так важко спиналася на ноги.
З повагою, Ігор КІБІЧ, директор МПЗ «Колос-Чернівецькі ковбаси», заслужений працівник промисловості України; Володимир ПОПОВ, голова Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів України (всього 224 підприємства); Василь ГАК, директор київського МПЗ «Вишневе»; Максим ВАСИЛЕВИЧ, директор Русанівського МК, Київ; Олег БАБАЄВ, директор об’єднання «Кременчукм’ясо»; Іван ГРОД, директор ЗАТ «Матімекс», Київ; Ольга СОЛОДКА, директор ВАТ «Шепетівський м’ясокомбінат».