Вийшов у світ черговий збірник статей Петра Симоненка. Книга привертає увагу читачів уже своєю назвою — «Національна ідея України».
Автор справедливо пише, що кожний народ за всіх часів, а особливо скрутних, потребує згуртування, об’єднання навколо ідеї — мети, яка була б основою його розвитку, а в кризові періоди була б здатна вивести його з небезпечного стану. Таку основну, провідну ідею й прийнято називати національною ідеєю, що виокремлює і підкреслює її визначальну, базисну роль у життєдіяльності народу, суспільства та держави.
Звісно, кожна епоха висуває нові ідеї, свої стратегічні й тактичні цілі, ставить дедалі складніші і масштабніші завдання. І як досвідчений аналітик, як керівник політичної партії та її парламентської фракції, Петро Симоненко уважно й глибоко вивчає і викладає корінні інтереси і потреби трудящих мас, з позицій здорового глузду аналізує й узагальнює як наявні проблеми, так і їхні тенденції та можливі перспективи, робить відповідні висновки і пропозиції. Відчувається, що для нього кожна людина із 47-мільйонного населення України — це не якийсь «маленький українець» чи «гвинтик», а найважливіша і найцінніша частина нашого національного капіталу, найдорожче надбання держави.
Лідер комуністів вважає, що на нинішньому етапі українську національну ідею можна сформулювати так: це реальне народовладдя, реальний державний суверенітет і реальна економічна незалежність України, її безумовний авторитет у світі, добробут і щастя народу, високий рівень і висока якість життя кожної людини.
З огляду на це, національні інтереси України у внутрішній політиці — це нарощування і зміцнення економічного потенціалу, боротьба проти розкрадання загальнонародної власності та продажу землі, підтримка і стимулювання вітчизняного товаровиробника, захист внутрішнього споживчого ринку від низькосортної західної продукції, розширення виробництва і створення нових робочих місць, неухильне підвищення заробітної плати, пенсій і стипендій до гідного людського рівня, забезпечення безплатної освіти та медичного обслуговування населення, боротьба проти корупції і злочинності, захист конституційних прав і свобод кожної людини....
А національні інтереси України в зовнішній політиці — це утвердження і зміцнення незалежності та державного суверенітету країни, розширення й активізація політичних, економічних, культурних, гуманітарних зв’язків з колишніми радянськими республіками та іншими зарубіжними країнами, наповнення конкретним і реальним змістом Угоди про Єдиний економічний простір у складі України, Російської Федерації, Казахстану і Білорусі, синхронізація україно-російської євроінтеграційної політики, зокрема і вступу в СОТ, боротьба проти вступу України в НАТО, проти участі наших Збройних сил в американській окупації Іраку та в інших так званих миротворчих операціях під егідою США.
У передмові до збірника Петро Симоненко висловлює сподівання, що його статті допоможуть читачам об’єктивно зрозуміти принципову і послідовну позицію Компартії на сучасному етапі, її загальносоціальні пріоритети на перспективу, а також пропоновані шляхи  конструктивного розв’язання актуальних проблем історичного розвитку України. Він розраховує, що кожний, хто ознайомиться зі змістом цього збірника, зможе переконатися, що головна мета комуністів — це благо рідного народу, розвиток і процвітання рідної країни.
Олена АПІЛАТ, доцент, кандидат економічних наук.