Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк відкрив чотириденну генеральну асамблею Європейського центру Міжнародної ради жінок. Нагадаємо, ЄЦМРЖ утворено в 1961 році. До його складу входять національні ради жінок 23 країн Європи, що репрезентують вісім мільйонів представниць прекрасної статі. Гендерна рівність, запобігання торгівлі людьми, допомога жертвам насильства, благодійницька діяльність — це далеко не весь перелік питань, якими займаються активістки, а потім діляться досвідом і опрацьовують спільні документи. (До речі, чергове засідання генеральної асамблеї МРЖ відбудеться в Києві у вересні 2006 року.)
Адам Мартинюк, голова Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко, міністр у справах молоді і спорту Юрій Павленко запевнили жіночий актив, що підтримують законопроект про рівні права жінок і чоловіків. Перший заступник Голови ВР не виключив, що парламент може найближчим часом навіть ухвалити цей документ, і депутатський корпус наступного скликання представлятимуть менше 70 відсотків чоловіків. А 23 жінки-парламентарії (це п’ять відсотків) нинішнього скликання, за його словами, досить активно, послідовно й самовіддано відстоюють права людини і займаються законотворенням. І довели, що жінка може і повинна обіймати високі державні посади.
Щоправда, Уповноважена ВР з прав людини Ніна Карпачова серйозно закликала до жіночої солідарності: піднялася сама — допоможи іншій. На що Юрій Павленко зреагував своєю гендерною стратегією: дотримуватися рівності і поважати права жінок з 9-ої до 18-ої години, але з 18-ої до 9-ої — не забувати про чоловіків.