Сьогодні в Лівадійському палаці у Криму пройде пленарна частина Другого засідання Парламентської асамблеї ГУАМ, в якому беруть участь парламентські делегації країн — учасниць ГУАМ — Грузії, України, Азербайджану, Молдови, а також спеціальні гості — делегації Латвії, Литви та Румунії.
Засідання асамблеї відкриє Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, а вестиме глава Парламентської асамблеї ГУАМ, глава парламенту Молдови Марін Лупу. У рамках ПА ГУАМ також мають відбутися двосторонні зустрічі глави українського парламенту Володимира Литвина з керівниками парламентів держав — учасниць ГУАМ та Латвії.
Як повідомив керівник постійної делегації Верховної Ради України у ПА ГУАМ, голова Комітету ВР у закордонних справах Станіслав Сташевський, головні питання, що обговорюватимуть на засіданні парламентської асамблеї, — як наповнити конкретним змістом політичні установчі рішення про створення ГУАМ і Парламентської асамблеї, поліпшити економічну інтеграцію держав на рівні парламентів. Для цього буде створено робочі органи Парламентської асамблеї — три комітети (з політичних і правових питань, з торговельно-економічних питань, з питань науки, культури і освіти) та затверджено країни, що головуватимуть у цих комітетах, а також визначено дату і час проведення наступного третього засідання ПА ГУАМ. Окрім суто організаційних, буде порушено й політичні питання. Учасники зібрання обговорять підсумки саміту глав держав ГУАМ, що відбувся 22 квітня цього року в Кишиневі, міжпарламентське співробітництво у рамках ГУАМ, законодавче забезпечення спільних проектів країн — учасниць об’єднання, співробітництво з країнами, котрі не входять до ПА ГУАМ, міжнародними організаціями.
Присутність на Парламентській асамблеї ГУАМ парламентських делегацій Латвії та Литви свідчить про можливу трансформацію ГУАМ. Імовірно, що на нинішньому засіданні Парламентської асамблеї буде обговорено зміну назви об’єднання, і це буде відображено у підсумкових документах асамблеї. Однак остаточне рішення про зміну назви «ГУАМ» може бути прийнято лише на рівні глав держав. За підсумками загальної дискусії передбачається ухвалити два документи: резолюцію і комюніке. «ГУАМ — відкрита організація, і до неї можуть долучитися й інші країни», — наголосив Станіслав Сташевський.
Згідно з установчими документами ГУАМ, пріоритетними напрямами співробітництва у рамках цієї організації є поглиблення торгово-економічних зв’язків між державами-учасницями, розвиток інфраструктури транспортних коридорів з відповідної гармонізацією правових засад цієї сфери, уніфікація митних і тарифних норм із наближенням їх до світових стандартів, боротьба з міжнародним тероризмом та організованою злочинністю, створення зони вільної торгівлі між державами-учасницями, співпраця у прикордонній та митній сферах тощо. Водночас керівник постійної парламентської делегації українського парламенту в ПА ГУАМ відзначив, що це об’єднання не можна розглядати як альтернативу СНД «в обхід» Росії.
Під час засідання Парламентської асамблеї також планується обговорити шляхи підвищення ефективності законодавчого забезпечення рішень, прийнятих у рамках ГУАМ главами держав-учасниць. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у розмові з журналістами висловив переконання, що ПА ГУАМ має всі можливості стати високоефективним інструментом співпраці між державами-учасницями. «Парламентська складова співробітництва повинна відповідати тому високому рівню активності, який продемонстровано на рівні глав держав, — сказав Володимир Литвин. — Це потребує законодавчого забезпечення прийнятих рішень. Плідність діяльності Парламентської асамблеї стане хорошою основою для можливого кількісного збільшення учасників об’єднання ГУАМ. Час вимагає від нас конкретних дій».