Завтра — Міжнародний день миротворців ООН

29 травня в черговий раз відзначається Міжнародний день миротворця, який було запроваджено рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН з ініціативи делегації України.
В акціях з підтримання міжнародного миру і безпеки у різних країнах світу взяли участь понад 24 тисячі наших співвітчизників. Сьогодні учасниками 17 міжнародних миротворчих операцій є 2235 військовослужбовців Збройних Сил і 238 працівників органів внутрішніх справ України.
Нерідко ризикуючи життям, вони з честю виконують доручену їм відповідальну місію, допомагають гасити збройні конфлікти, утверджувати, підтримувати мир і налагоджувати життя у країнах перебування, розміновувати місцевість, надають різнобічну гуманітарну допомогу. Їх діяльність здобула повагу і вдячність місцевого населення.
Участь у міжнародних миротворчих операціях сприяє збагаченню наших військовослужбовців бойовим досвідом, підвищенню професійної майстерності, налагодженню співробітництва з військовими підрозділами інших держав, піднесенню міжнародного авторитету України як активного члена Організації Об’єднаних Націй.
Ми назавжди збережемо пам’ять про співробітників, які загинули при виконанні миротворчих місій. Турботу про членів їх сімей, про вдосконалення правової бази щодо участі наших громадян у міжнародній миротворчій діяльності держава вважає своїми важливими завданнями.
Щиро вітаючи зі святом блакитні шоломи ООН — наших миротворців, бажаю вам, дорогі друзі, міцного здоров’я, особистого щастя, всіляких успіхів у службі, роботі, житті.
Упевнений: солдати миру і надалі високо нестимуть за рубежами Вітчизни Державний прапор України.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.