Учора на столичному караваївському шляхопроводі об 11-й ранку утворилася традиційна для цього місця і часу пробка. Однак причина затору цього разу була незвичайна — відкриття довгоочікуваного нового пасажирського комплексу на пересадочному пункті «Караваєві Дачі».
Чекали Президента України, котрий повинен був дати старт оновленій пасажирській станції. Кошики з жовто-блакитними ікебанами охорона об’єкта то виносила до парадного під’їзду, то заносила до приміщення. Але Віктор Ющенко, вочевидь, був зайнятий більш важливими справами, і потяги на «Кардачах» пішли без його благословення. Як казали ошатно вбрані залізничники — «у робочому порядку». Щоправда, свято все-таки відбулося. З національними піснями з динаміка, кульками, прапорцями, хлібом-сіллю та іншою атрибутикою подібних заходів.
На білому автобусі “Мерседес” до місця події прибув Київський міський голова Олександр Омельченко. У своїй промові Олександр Олександрович спочатку переплутав “Караваєві Дачі” зі станцією “Дачна”, але потім виправився і відзначив, що дана пересадочна станція цілком відповідає європейському іміджу столиці. Користуючись нагодою, мер запросив усіх на свято міста, що його відзначають сьогодні.
А на “Караваєвих Дачах” з 13.00 стали робити зупинки потяги. З цього пересадочного пункту Південно-Західної залізниці можна їхати в напрямку Фастова, Ніжина, Тетерева, Миронівки. Але для цього слід оформити “проїзний документ” зі штрих-кодом в одній з восьми кас (до речі, тут продають квитки на всі напрямки) і пройти з ним через турнікет. Подібну процедуру мають проробити і пільговики. Електронні турнікети — своєрідний фільтр для “зайців”. Утім, не тільки для них. Пенсіонерка Лідія Максимівна живе неподалік “Кардач” і планує знову їздити з цієї станції на дачу, що під Тетеревом. Але боїться... турнікета.
— А раптом він мене прихлопне? І взагалі, у мене пенсійне посвідчення. Я його показую і у метро, і в електричці — їду собі спокійно. А тут як? А раптом черга до кас, давкотня розпочнеться... — непокоїться жінка.
Але розробники і виконавці комплексу стверджують, що “Караваєві Дачі” спроможні щодня обслужити майже 20 тисяч пасажирів. Через станцію проходитимуть більш як сто потягів. Тож пробок тут не має бути. Адже головне на новій станції — зручності для пасажирів. Правда, ще до “робочого” відкриття комплексу всіх попросили залишити приміщення через технічне прибирання. Інтер’єр тут сяє, як в американському кіно. І вельми незвично на тлі “космічного” дизайну станції бачити бабусю з мішком картоплі на “кравчучці”. Бо все одно наслідить...