Прокуратура Криму впритул зайнялася перевіркою законності виділення землі на півострові
Рівень гостроти питання засвідчив той факт, що лише протягом трьох останніх днів надійшло вже майже 400 (!) протестів на рішення місцевої виконавчої влади і органів місцевого самоврядування про незаконне виділення більш як 60 (!) га землі. Першими в черзі продажів-оборудок землі місцевих рад Малого Маяка, Партеніта, Лучистого, Ізобільного, Лівадії і Гурзуфа.
Під час перевірки виявлено багато матеріалів, які будуть підставою для порушення кримінальних справ.
Про особливо цінні ділянки, кажуть у прокуратурі, в документах так і написано: “земля безцінна, вартість визначити не можна, тому... віддається... безплатно”. А на додаток ще й ціла інфраструктура з вулицями, площами... Мовляв, шановні учасники операцій, зверніть увагу: це ж не ті землі, які можуть продаватися, не кажучи вже про те, що їх не оцінюють. Однак, попри це, місцева влада ухвалювала рішення, які того само дня (разюча оперативність) виконувалися — земельні ділянки “продавалися” новим власникам.
Місцева влада продавала все, не перебираючи: і зсувні ділянки, і 100-метрову берегову зону, навіть, траплялося, “моріжки” біля моря, що стоять на... урядовому телефонному кабелі. Основну кількість земель було виділено торік. Причому продано 70 відсотків від усіх виділених саме в останньому кварталі минулого року. Кожен факт розглянуть ретельно й детально. У разі виявлення порушення закону, майно повернуть державі.
...Що робити, якщо покупець свого часу заплатив належну суму, але до бюджету вона не дійшла не з його вини? Якщо є доказ, що гроші було сплачено в повному обсязі конкретній особі, то винуватців покарають і гроші повернуть покупцеві.
— Нині триває перевірка законності, а не реприватизація, — наголосив прокурор Криму Віктор Шемчук. — Ніхто не збирається відбирати землю в одних і передавати іншим. Прокуратура діє в інтересах не лише вітчизняних, а й іноземних інвесторів. Результати цих прокурорських перевірок засмутять крутіїв і заспокоять чесних покупців землі.
...Тим часом місцева влада захищається від звинувачень у правовій “вольниці” не лише інсинуаціями кримського керівництва в нехтуванні їх прав та інтересів територіальних громад, а й... одне одного. Приміром, алуштинські депутати звинувачують не лише колег з Верховної Ради АРК у прийнятті рішень без узгоджень з ними, а й Лучистенську сільраду, з дозволу якої на сусідніх з набережною міста землях ведуть активне будівництво дач, елінгів та житлових будинків, великовантажним транспортом знищено дорожне покриття й інженерні мережі, напередодні курортного сезону під загрозою зриву опинилася робота одинадцяти оздоровниць...
Какофонія обопільних звинувачень представників місцевої влади гучнішає щодень, а швидкісну забудову узбережжя не припиняють навіть уночі. Прикладів хоч греблю гати.
Взяти хоча б той факт, що у Кримському державному заповіднику досі самочинно будують райські палаци, куди... не пускають навіть охорону держзаповідника. Між тим Хоста-баш з джерелом — це охоронна зона, яку оберігає не лише природоохоронний закон, а й Водний кодекс. Тут розташований і унікальний водозабір, де збираються і виходять підземні джерела, що живлять цілющою водою приморські санаторії й оздоровниці. Парадоксально, але факт: численні будови і на інших недоторканних територіях... законні, навіть є дозволи. А видаються ці узгодження під тиском, через хабарі й “діри” у недосконалому законодавстві.
Кримчани одностайні: ревізорів останніми роками вже набачилися, а покарання “бетонувальників” узбережжя — жодного. Час вже влаштувати хоч один показовий суд, щоб довести нарешті: за нової влади запрацювало верховенство закону і природоохоронне законодавство.
Серед багатьох про це заявили на своєму останньому мітингу й жителі селища Форос, які вимагають безплатного входу в унікальний парк. Створена 170 років тому зелена оаза має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Гроші з форосців і гостей Криму вимагає власник санаторію “Форос” — компанія “АероСвіт”, яка нібито разом з оздоровницею придбала і частину парку. А селищний голова наголошує: передали “АероСвіту” “лише санаторій, а не парк, 80 га якого значаться за державою(!), на жодному балансі не перебувають”.  Селищна рада на своєму засіданні вирішила зобов’язати компанію “АероСвіт” зробити вхід в парк безплатним. Та мешканці Фороса на виконання цього рішення не сподіваються, тож збираються надалі цілодобово блокувати приміщення селищної ради.
...З хаосом у земельних справах та їх розголосом правоохоронці півострова сам на сам не залишилися. На допомогу приїхала всеукраїнська міжвідомча група на чолі із співробітниками Генпрокуратури. Перевіряють усіх, незалежно від політичних переконань. Наведення порядку з кримською землею стало справою честі нової влади, усієї країни.
Притягнуть до кримінальної відповідальності тих, хто давав згоду на прийняття незаконних рішень, у прокуратурі обіцяють: грядуть резонансні викриття, фінансові скандали і розбирання одразу, коли з’ясуються деякі тонкощі стосунків між покупцями і продавцями. Найцікавіше тільки починається. Стежте за нашими публікаціями.