Влада має консолідуватися на всіх рівнях, особливо під час виборів. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, перебуваючи в Житомирській області. Бо головне завдання нині — не допустити протистояння в надзвичайно важких парламентських виборчих перегонах, які відбудуться із застосуванням вже апробованих і нових політтехнологій.
Глава парламенту переконаний: складність полягає і в тому, що після президентських виборів влада отримала надзвичайно великий кредит довіри. Його треба постійно виправдовувати, щоб народ “не охолов” до можновладців.
Під час виборів, не виключив Голова ВР, можуть бути “великі збої”. Люди проголосують не за тих, кому симпатизують, через велику кількість бюлетенів, які будуть, як “велике простирадло”. Однак парламенту не вдасться протягом року розвести у часі вибори до Верховної Ради та місцевих органів влади. Хоча, додав В. Литвин, у цьому є сенс.
А у списках виборців, за його словами, теж немає елементарного порядку. Голова ВР пообіцяв стимулювати парламент у напрямі розгляду проекту закону про реєстр виборців. Схоже, деяких парламентаріїв-сумісників треба теж стимулювати, щоб вони чітко дотримувалися букви закону. Володимир Литвин вже подав до суду 25 позовів на таких народних обранців, ще 9 — готуються.
Наступного пленарного тижня може стати актуальним інше кадрове питання — обрання заступника Голови Верховної Ради. Однак, уточнив Володимир Литвин, за умови спокійної атмосфери в залі та якщо вдасться уникнути протистояння з огляду на ужгородські події. Навіть якщо депутати працюватимуть ритмічно і без зайвих емоцій, то, спрогнозував глава парламенту, народні депутати встигнуть розглянути лише 50 відсотків запланованих питань.
Щоправда, 1 червня вже гарантований сплеск політичних емоцій — цього дня заплановано звіт голови тимчасової слідчої комісії ВР з питань дотримання прав і свобод громадян Віктора Мусіяки.
Крім того, в червні Голова Верховної Ради планує провести збори сільськогосподарських виробників і обговорити проблемні питання. Скажімо, керівники успішних підприємств мають підготувати своєрідну дорожню карту для агропромислового комплексу. А над ініціативами аграрників працюватимуть Президент, парламент і уряд.
Під час підготовки бюджету, вважає Володимир Литвин, треба виходити на позиції зростання і орієнтуватися на потреби та цифри регіонів.
Олексій КАВУН, Наталя ЯРЕМЕНКО. 
Житомирська область.