Україна цього року може зібрати близько 36 мільйонів тонн зерна. Це не менше, ніж торік. Третина вирощеного піде на експорт. Про це заявили «Голосу України» у столичних аграрних кабінетах. Чи можна вірити врожайним прогнозам і підсумкам, які завжди підганялися під велику політику?
Приміром, дані про врожай зернових в Одеській області у 2004 р. було завищено на 900 тисяч тонн. Як повідомляє АПК-інформ, голова облдержадміністрації Василь Цушко заявив про це на зустрічі з журналістами. За його інформацією, минулого року влада області змушувала приватні господарства регіону завищувати дані про вирощене й зібране. У підсумку Одещина порадувала Вітчизну рекордом: у засіки було засипано 3 мільйони 647 тисяч тонн зерна. Керівництво лише одного району «цілком могло приписати до врожаю до 30 тисяч тонн».
Голова постійної комісії Одеської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин і адміністративно-територіального устрою Анатолій Мірошников заперечує можливість такої великої приписки.
Тепер у цій скандальній справі розбираються КРУ та податкова адміністрація, а результати перевірки обласне начальство збирається представити Президенту.