Арештовано рахунки єдиної, що видається у Криму україномовної газети «Кримська світлиця». В редакції щохвилини чекають судових представників державної виконавчої служби Залізничного району Сімферополя, які опишуть майно, щоб продати його з молотка і погасити борги перед Пенсійним фондом. Постанову від судового виконавця вже отримали. Прохання газетярів почекати з виплатою заборгованості не подіяли.
Гроші взяти нема звідки. Часопис — у боргах, з нового року не отримав ні копійки, його тираж і штат співробітників скоротилися вдвічі. 300 тисяч гривень щорічно обіцяла виділяти на це видання колишня влада. Торік дивом вдалося “вибити” заледве 55 тисяч, доки (серед дуже небагатьох кримських ЗМІ) енергійно не підтримали помаранчеву революцію. Щойно з’явилася надія: севастопольський бізнесмен, почувши про біди “Світлиці” по радіо, перерахував на її рахунок шість тисяч гривень — борг Пенсійному фонду за два місяці. Та зняти тепер ці гроші з рахунку не можна. Сьогодні, якщо кошти й з’являться, газета позбавлена можливості вести свої господарсько-фінансові справи. Співробітники популярного не лише у півмільйона етнічних українців Всеукраїнського громадсько-політичного та літературного щотижневика здивовані таким ставленням до себе нової влади. Мовляв, “старій — ми були аж ніяк не потрібні, та вона хоч якось нам давала виживати”.
“Зараз нас добивають, поклавши під фінансову гільйотину”, — вважають “світличани”. Колектив на грані зриву, від того, що вже давно не може прогодувати власні родини. Хоча стійко, на голому ентузіазмі, продовжує випускати газету, яка певний час виходила з траурною стрічкою — нагадуванням можновладцям про безвихідь редакції. Головний редактор “Кримської світлиці” Віктор Качула, зібравши останні копійки, поїхав у четвер “по правду в Київ”. Хоча переконаний: допомогти часопису може й влада автономії. Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко, коментуючи ситуацію з газетою, пообіцяв посприяти розв’язанню проблеми й виділити необхідну суму.