Сьогодні в Ялті у Лівадійському палаці розпочинається друге засідання Парламентської асамблеї ГУАМ. Делегацію українського парламенту очолює Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. У роботі Парламентської асамблеї також беруть участь офіційні делегації країн — учасниць ГУАМ (Азербайджану, Грузії, Молдови) на чолі з главами парламентів цих держав — головою Мілі Меджлісу Азербайджанської Республіки Муртузом Алескеровим, спікером парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе та головою парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу. До Ялти також має прибути голова Сейму Латвійської Республіки Інгріда Удре, котру Голова Верховної Ради Володимир Литвин запросив відвідати засідання Міжпарламентської асамблеї під час свого недавнього офіційного візиту до Латвії.
Завтра у Лівадійському палаці відбудеться пленарне засідання, а також засідання трьох комітетів: із політичних і правових питань, торговельно-економічних, а також з питань науки, культури та освіти.
ГУАМ — це регіональне об’єднання чотирьох держав — України, Азербайджану, Грузії та Молдови, засноване 1997 року з метою поглиблення торговельно-економічних зв’язків між державами. У 1999 році до ГУАМ приєднався Узбекистан, однак у квітні 2005-го заявив про вихід із цього об’єднання. Парламентська асамблея ГУАМ має на меті активізувати взаємодію між державами на міжпарламентському рівні, що, на думку глав парламентів, слугуватиме потужним імпульсом для всебічного поглиблення співробітництва. Нині на порядку денному — трансформація та реформування цього об’єднання у нову якість. Зокрема, лунають пропозиції перейменувати ГУАМ на “співдружність за демократію і розвиток”, виробити нові програмові цілі.
Ялта.