В Одесі відбулося триденне виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції. Його проведення збіглося в часі з Днями Європи в Одеській області.
Перший заступник голови Комітету ВР з питань євроінтеграції народний депутат України Олег Зарубінський сказав, що засідання в Одесі стало третьою виїзною сесією комітету. Перші дві відбулися у Львові і Чернівцях.
Питання, що обговорювали в Одесі, стосувалися подальшого розширення Євросоюзу, транскордонного співробітництва, міжрегіональних угод.
Голова Одеської обласної державної адміністрації, народний депутат України Василь Цушко впевнений, що парламент зобов’язаний активізувати фінансування регіональної програми розвитку українського Придунав’я, забезпечити роботу каналу Дунай—Чорне море, облаштування державного кордону й острова Зміїний.
На думку голови Одеської обласної ради Сергія Гриневецького, регіонам потрібні необхідні повноваження для самостійного розв’язання питань міжнародного співробітництва.
— На сьогодні, — розповів Сергій Гриневецький, — Одеська область є членом шести європейських структур. У двох з них одеський регіон є членом політбюро — йдеться про Асамблею європейських регіонів і Асамблею приморських регіонів Європи. Торік область вступила до Асоціації виноробних регіонів Європи. Активну роль відіграє Одеська область у роботі єврорегіону «Нижній Дунай» і Асамблеї прикордонних держав.
Лише торік відбулася презентація регіону в Брюсселі, Парижі, а нинішнього — в Південній Африці. У планах — знайомство з інвестиційними можливостями Одещини в Ізраїлі, Литві, Голландії, Угорщині, Великій Британії.
2—4 червня в Одесі відбудеться Міжнародний інноваційно-інвестиційний форум, у рамках якого буде проведено семінар на тему європейської інтеграції на основі Одеської області.
Народний депутат України Михайло Ратушний у своєму виступі на засіданні парламентського комітету наголосив, що основна мета візиту парламентаріїв до Одеської області — «популяризувати і продемонструвати можливості нафтопроводу Одеса—Броди і зробити все можливе для втілення в життя цього доленосного для України проекту».
Темою доповіді народного депутата Івана Драча стала культурна складова діяльності регіональної влади. Він вважає, що саме Одещина може стати місцем для проведення спільних з країнами ЄС міжнародних кінофестивалів. Темою особливого звучання, на думку Івана Драча, має стати співробітництво з українськими організаціями Румунії, Федерацією товариств у зв’язках з українцями за кордоном, товариством «Україна і світ». Як вважає Іван Драч, у Одеси є реальний шанс повернути собі, на жаль, утрачений статус європейського міста.
Члени Комітету ВР з питань європейської інтеграції відвідали Ізмаїльський район Одеської області. Вони побували в селі Кирнички, зустрічалися з керівниками райдержадміністрацій і районних рад Придунав’я. Народні депутати виступали перед студентами і викладачами Ізмаїльського державного гуманітарного університету, технікуму економіки і права, ознайомилися з біосферним заповідником у місті Вилкове Кілійського району.