Політвиконком Народно-демократичної партії та народні депутати—члени НДП вимагають заслухати у Верховній Раді доповідь голови тимчасової слідчої комісії ВР з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина, провести парламентські слухання з цього питання, а також зустрічі з Президентом України. Це пов’язано із забороною Генеральною прокуратурою України видаткових операцій з розрахункового рахунку НДП.
У зверненні народні демократи звинувачують владу в «активному розгортанні політичних репресій проти НДП». Факт «замороження» 19 травня 2005 року рахунків НДП, заявляють народні демократи, засвідчив, що «нова влада вдається до активних політичних репресій проти політичних конкурентів — можливо, суперників під час наступних виборів 2006 року». «За фасадом демократичної влади йде процес встановлення авторитарного типу правління, змови проти засад демократії», — ідеться у зверненні. НДП також наводить інші приклади «кадрових зачисток» стосовно своїх партійців, яких або звільняють від обійманих посад в органах державної влади, або задля збереження на посадах змушують виходити з партії.
Темні хмари згустилися над народними демократами ще тиждень тому, коли 17 травня Генпрокуратурою у ході розслідування кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства транспорту і зв’язку України (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України) було встановлено випадки фінансування політичних партій підприємствами, підпорядкованими цьому міністерству.
Зокрема, як повідомили в прес-службі Генпрокуратури, у ході розслідування цієї справи встановлено, що під час проведення минулорічних президентських виборів посадовці державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця» та деяких залізниць на клопотання голови НДП В. Пустовойтенка, а також голів міських осередків партії «Відродження» надали фінансову допомогу згаданим партіям на суму близько мільйона гривень, чим порушили ч. 2 ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», якою заборонено фінансування політичних партій державними і комунальними підприємствами. Генпрокуратура має намір зробити відповідне подання щодо порушення НДП і партією «Відродження» закону про політичні партії до Мін’юсту. За роз’ясненням прес-служби НДП, переказані «Укрзалізницею» кошти партія відповідно до чинного законодавства перерахувала до держбюджету.