Толерантна зовнішня політика в національних інтересах, єдина державна українська мова і дотримання демократичних норм. Такі теми були провідними під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина зі студентами і викладачами Ніжинського університету та активом Чернігівської області. Глава парламенту відповів на численні запитання придесенців і окреслив своє бачення головних подій.
І в політиці має бути «табу»
Після президентських виборів було звільнено від 16 до 17 тисяч держслужбовців різного рівня. Зміна політичних еліт, переконаний Володимир Литвин, мала відбутися рано чи пізно. Щоправда, кадрові перестановки повинні бути в рамках закону і за демократичним принципом. Бо демократія — це наука терпіння, а не пошук компромату і зведення рахунків з опонентами-професіоналами, зазначив Голова ВР і додав, що великодушність, до якої закликає Президент України, — це велика сила.
А сьогодні, як ніколи, потрібна делікатна політика, і мають бути «табу» на деякі поняття, щоб зберегти територіальну цілісність держави. Оскільки під час президентської кампанії від політтехнологів Україна, за словами Володимира Литвина, отримала ідеї «авторитаризму» та «сепаратизму». І саме такі «розборки», інвентаризація рішень, соціальний бюджет (86 відсотків — на виплати, решта — на розвиток) та дії на короткий результат і гальмують
економічний прорив.
Однак, якщо ми хочемо його здійснити, зазначив Голова ВР, треба щороку нарощувати не менше 10 відсотків ВВП. Додати до цього сучасні технології, інновації та міжнародний досвід. Скажімо, Китаю. І, звісно, привабливий інвестиційний клімат. Тому треба не поспішати закривати вільні економічні зони без грунтовного аналізу. А на економічні союзи погоджуватися з огляду на національні інтереси. Хоча, переконаний глава парламенту, в більшості з них, зокрема в СОТ,
виграють сильніші.
Тому Україні треба враховувати інтереси вітчизняних товаровиробників, зокрема в цукровій галузі й автомобілебудуванні.
Бачення відносин з Росією у Голови Верховної Ради тривожно-оптимістичне. На міжнародній арені слід уникати необачних заяв, які могли б зіпсувати відносини з нею, зазначив він. Оскільки Україна має товарообіг із Росією 17 млрд. доларів і ще освоюватиме ринки. Проте одночасно, зазначав Володимир Литвин, треба намагатися побудувати Європу в Україні і розв’язати руки місцевому самоврядуванню. Щоправда, розмов про самі реформи та євроінтеграцію дедалі частіше побоюються в регіонах і в малих містах.
Шкода, наголошував глава парламенту, що про політичну реформу, яка, по суті, має забезпечити динамізм життя і поступ людей, у нас згадують
напередодні виборів.
І більше намагаються використати як засіб реваншу за втрачені повноваження чи програш. Однак для стабільності й упевненості в завтрашньому дні в Україні має залишатися недоторканною і незмінною Конституція. Зокрема і з огляду на те, що її потенціал ще не використано. «Ще й досі не прийнято закон про Кабінет Міністрів», — уточнив Володимир Литвин. А запропонована реформа зробить вагомішими повноваження Президента і посилить спільну відповідальність Верховної Ради і Кабінету Міністрів. «Я не бачу політичної волі, щоб парламент до осені прийняв зміни до Основного Закону 3701», — сказав Голова ВР. Володимир Литвин підтримує пропорційні вибори, але за новим принципом формування партійних списків: у кожному із 450 округів голосуватимуть не за партію, а за конкретного представника політичної сили. Для прозорості й об’єктивності.
Адміністративно-територіальну реформу глава парламенту порадив розглядати як пропозицію, бо це питання ще поступово вивчатиметься. «Жодних реформ з наскоку не буде», — запевнив він і додав, що більшість із задекларованих суперреформ на всіх рівнях не буде реалізовано.
Під час робочої поїздки до Чернігівської області Володимир Литвин зустрівся з активом Народної партії України, який обрав Василя Ковальова (голову обласної ради) керівником обласної партійної організації. Володимир Литвин запевнив, що розглядатиме серед союзників на майбутні парламентські вибори всі політичні сили, які працюють у правовому полі.
Сергій ПАВЛЕНКО, Наталя ЯРЕМЕНКО.