Адміністративно-територіальну реформу треба проводити заради людей, а не для декларацій. Про це йшлося під час учорашнього засідання Житомирської обласної ради за участю Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Глава парламенту переконаний, що реформи слід проводити під стратегію розвитку, яка ще не визначена. Все інше — це агітки. До того ж, за його словами, реформи не здійснюються в умовах кризи. А нині треба разом чітко окреслити першочергові завдання. Скажімо, створити робочу групу, яка під час розробки законопроектів про адміністративно-територіальний устрій вивчатиме традиції, історію, звичаї та кількість населення кожної місцевості.
Депутати у своїх виступах зазначали, що підтримують усі ініціативи парламенту і уряду стосовно розвитку місцевого самоврядування. Однак просили під час проведення реформи адміністративно-територіального устрою не прив’язуватися до кількості населення. Проводити реформу в два етапи: на рівні районів, а потім — на рівні регіонів. І насамперед — надати розрахунки: скільки ініціативи обійдуться платникам податків і що вони дадуть.
Голова Житомирської облради Архип Войтенко переконаний, що треба посилити дієздатність всіх органів влади. Зокрема, в законах про територіальний устрій, про територіальні громади та виконавчу владу чітко визначити повноваження і відповідальність.
Володимир Литвин запропонував для початку зробити експеримент: розрахувати на 5 тисяч населення фінанси і визначити послуги. Якщо експеримент схвалить громада, — розповсюдити його на інші території.
За словами голови Черняхівської райради Віктора Гуменюка, треба насамперед підтримати соціальну базу і зберегти хоча б те, що було у кожному селі: реконструювати дороги, бази відпочинку і будинки культури. Кожна громада, переконаний він, сама визначиться, що і які експерименти їй потрібні.
Житомиряни біля будинку облдержадміністрації передали Голові Верховної Ради низку своїх вимог. Зокрема, стосовно необгрунтованого підвищення в 2,5 разу тарифів за комунальні послуги і щодо буцімто незаконної приватизації об’єктів. Глава парламенту запевнив, що передасть усі документи у профільні комітети, і порадив місцевому керівництву більше перейматися створенням гідних умов для життя людей, а не розбудовою політичних партій.
На переконання Володимира Литвина, під час розгляду змін до тарифів треба знати, хто їх рахував, і головне — як їх компенсувати, але не за рахунок бідних людей. А якщо вже й підвищувати тарифи, додав глава парламенту, то і якість має бути відповідною.
Олексій КАВУН, Наталя ЯРЕМЕНКО. 
Житомирська область.