Днями відбулася вікопомна, напевне, для Міністерства з питань охорони навколишнього середовища подія: міністр спілкувався з народом, використовуючи телефонний зв’язок. Сама я на «гарячій лінії» не була, тому не можу коментувати, наскільки компетентно «відбивався» від дзвінків громадян посадовець і чи були вони взагалі. Не впевнена, що то був міністр, а не його заступник. Але наважилася потурбувати міністерство все тим же запитанням. Суть, якщо коротко: як триває процес звільнення прибережної смуги Дніпра від несанкціонованих забудов? Ввічливий голос на тому кінці дроту запросив: збирайте, мовляв, документи. Їх буде розглянуто поза чергою. А на моє: «Чому б йому, натомість, не сісти у човник і не спуститися вниз Славутичем, там можна побачити «хатинки-палаци» попід самісінькою водою, що протизаконно» відказав, що він не має можливості подорожувати. Думаю, і мені зайве відривати посадовця такого рангу від кабінетних справ, носитися з текою паперів. Хоча цікаво: скільки землі у природоохоронній зоні отримали за свої старання герої «помаранчевої революції» — представники нової влади?
Тим часом на Київщині несанкціоновані споруди і надалі плодяться, наче гриби після дощу. «Протягом двох місяців ознайомлення із ситуацією ми, на жаль, уже запеленгували кілька об’єктів, будівництво яких ведеться самовільно або на усних домовленостях з міськими чи сільськими головами», — поінформував кореспондента УНІАН голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Микола Пашинський. Зокрема, райдержадміністрація «пильно відстежує» факт несанкціонованого будівництва у селі Софіївська Борщагівка під Києвом. Місцеві мешканці обурені тим, що в центрі села, де раніше був клуб і стадіон, зводиться торгово-складське приміщення буцімто без погодження з територіальною громадою. Ініціативна група вимагає від сільського голови відповідних документів на відведення ділянки, щоб встановити їх достовірність та подати позов до Києво-Святошинського районного суду для оскарження цього рішення і повернути землю територіальній громаді.
Є питання, повідомляє УНІАН, і до керівництва підприємства «Будінвестхолдинг», яке нібито без належних дозволів розпочало зведення у селищі Вишневе 18-поверхового будинку просто на глісаді. Тобто споруда потраплятиме на траєкторію заходу на посадку літаків, що прямують в аеропорт «Жуляни».