Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони презентував видання «Правові основи військового будівництва та військово-цивільних відносин». У ньому вміщено близько 110 правових актів — закони України, постанови Верховної Ради, укази Президента України, що охоплюють усі напрями військового будівництва, діяльності держави у сфері безпеки та оборони. Збірник побачив світ у парламентському видавництві завдяки сприянню та фінансуванню Женевського центру демократичного контролю над збройними силами. Видання вже презентовано народним депутатам України, органам виконавчої влади та бібліотекам. Нині готується до друку російськомовне видання цієї книги, а у другому півріччі побачить світ і англомовна версія.
«Уміщені у збірнику документи засвідчують, що законодавчу діяльність у цій сфері підпорядковано створенню сучасних, мобільних, добре підготовлених, всебічно забезпечених, оснащених сучасною бойовою технікою і озброєнням, не обтяжливих для держави Збройних сил, здатних виконувати конституційний обов’язок щодо оборони України, захисту її державного суверенітету і територіальної недоторканності, вдосконаленню діяльності усіх складових Воєнної організації, правоохоронних органів держави», — йдеться у вступному слові до збірника Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.
Водночас, як зазначив на прес-конференції голова комітету Георгій Крючков, сьогодні найгостріша проблема у тому, що не всі закони діють. У депутатів викликає занепокоєння також те, що на розгляд ВР досі не внесено законопроекти про загальну структуру, чисельність і функції Збройних сил України, служби безпеки та інших військових формувань. З відповідним листом голова комітету звернувся до Президента України Віктора Ющенка. На думку першого заступника голови комітету Бориса Андресюка, більшість зрушень у цій сфері, на жаль, наразі має декларативний характер. Наприклад, досі не призначено, згідно із законом, представника Омбудсмана з питань контролю за Збройними силами. Депутати списують ці недоліки на перехідний період нової влади і сподіваються на налагодження пліднішої співпраці між урядом і парламентом.