Отримати дозвіл у лабораторії митниці можна наперед і на весь рік

З першого червня спроститься процедура митного оформлення товарів. Підприємці не так бояться лабораторії, як черг до неї. Раніше імпортований чи експортований товар міг простоювати декілька тижнів, доки його дослідять і видадуть відповідні документи. Відтепер бізнесмен перед тим, як вивозити чи ввозити продукцію, може звернутися до лабораторії митниці, почекати в середньому два дні (саме стільки тепер триває дослідження зразка) й отримати попереднє рішення про класифікацію та кодування товару. Але найпрогресивніше, що цей дозвіл діятиме цілий рік!
Єдиний поки що недолік — документ видаватимуть лише в Києві, однак, можливо згодом, прогрес дійде і до дев’яти регіональних відділень. Звісно, така система зручна для підприємців, проте стане певним тестом на їхню порядність — чи справді вони возитимуть товари, які відповідатимуть декларації. Адже нині майже п’ята частина від перевіреного не відповідає кодам, від яких залежить сума мита. Тільки за січень—квітень цього року Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи зекономило для держави майже 55 мільйонів гривень.
Митниця на вимоги часу модернізується і реорганізується. Йде до багатостраждального «єдиного вікна». Зокрема, Центральному митному управлінню підпорядкували Управління номенклатури та класифікації товарів. Ще один крок — нова лабораторія з найсучаснішим в Україні обладнанням, яка дає змогу, скажімо, визначити склад металу — без його руйнування — за лічені секунди.