Нині в Україні налічується понад 20 000 родовищ та проявів 114 видів корисних копалин природного та техногенного походження. Промислове значення мають 96 видів у 7835 родовищах. Разом з тим видобуваються вони лише у 3285 родовищах, що становить 41,9 відсотка від розвіданих. Це свідчить про наявність можливостей для нарощування забезпечення країни власними мінерально-сировинними ресурсами.
Про те, що заважає це робити, йшлося вчора у Верховній Раді на слуханнях, проведених Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Їх учасники відзначали: збільшувати видобуток корисних копалин не дає можливості застаріле технологічне оснащення гірничодобувної й переробної галузей, зношеність їхніх основних фондів, недосконалість чинних законодавчих та нормативно-правових актів. Наголошувалося також на відсутності належних нормативів користування надрами. Плата за них визначається без грунтовних економічних розрахунків фінансово-господарської діяльності окремих родовищ, без урахування їх особливостей та умов. Потребує докорінного перегляду розмір рентної плати за видобуток нафти, природного газу. Потрібно розробити єдиний диференційований платіж, врегулювати порядок ліцензування господарської діяльності у сфері надрокористування тощо.
Разом з тим на слуханнях підкреслювалося, що корисних копалин не так уже й багато в Україні. Тому потрібно видобувати їх без втрат, що має місце сьогодні, й використовувати раціонально. А голова комітету Геннадій Руденко зазначив: процес використання надр повинен перейти з політичної в економічну площину. Він також заявив, що після опрацювання пропозицій і побажань, які надійшли під час слухань, комітет прийме відповідне рішення з обговорюваного питання.