Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у першій половині дня ознайомився з роботою сільгосппідприємства “Земля і воля” Бобровицького району Чернігівської області. Це господарство, яке очолює Герой України, народний депутат першого скликання Леонід Яковишин, сьогодні стало провідним виробником кукурудзи в Україні. У 2004 році її тут вироблено 122 тисячі тонн. Цього року на 27 тисячах орендованих гектарах ТОВ “Земля і воля” має виробити понад 150 тисяч тонн зерна. 
Голова Верховної Ради побував на круп’яному заводі з переробки зерна кукурудзи на крупу та оглянув сушильні комплекси ТОВ «Земля і воля». «Це господарство — приклад того, що була зроблена помилка, коли зруйнували крупнотоварне виробництво. За останнім — майбутнє українського села, — зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю «Голосу України». — І можливість зосередити зусилля технологій і капіталу. І бачимо результат: понад 20 млн. прибутку і майже 900 грн. середньої заробітної плати».
Таке господарство, за словами народного депутата Катерини Ващук, — підтвердження того, як гарний господар може налагодити справу у будь-якій ситуації. Щоправда, якби виконували всі закони, в тому числі і про прибутковість, то ми мали б непогану ситуацію на селі — 10 відсотків видаткової частини бюджету йшло б на підтримку АПК. Тобто, уточнила народний обранець, 10—11 млрд. грн. вистачило б, щоб кожне господарство відчуло на собі піклування держави. Дуже важливо, зазначила Катерина Ващук, щоб була прийнята норма закону про фінансову підтримку розвитку села. Це дало б можливість забезпечити мінімальну прибутковість кожної галузі. А якщо доповнити це дотацією з боку держави, то тоді кожному селянину буде цікаво і економічно вигідно працювати на землі.
Уся нинішня проблема занепаду АПК — в економічних важелях, переконані парламентарії фракції Народної партії. Якби всі галузі мали рівні можливості, було б справедливо відрегульовано ціни, то за 14 років село не втратило б 150 млрд. гривень. Народні депутати запевнили аграріїв, що і надалі працюватимуть на відродження галузі. За словами Катерини Ващук, із 200 напрацьованих членами її фракції законопроектів більше ста стосується розвитку АПК.
Наталя ЯРЕМЕНКО, Сергій ПАВЛЕНКО.