Чи зараховують до стажу державного службовця період роботи з липня 1984 по квітень 1993 року на виборній посаді — звільнений голова профкому колгоспу:
— під час нарахування проценту надбавки за вислугу років державного службовця;
— під час надання додаткової оплачуваної відпустки державному службовцю;
— під час виходу на пенсію з державної служби?
Василь ДЗЬОМБАК.
Івано-Франківська область.
Обчислення стажу державної служби для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії здійснюють відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 р. № 283.
Згідно з пунктом третім зазначеного Порядку до стажу державної служби, крім роботи на посадах, віднесених до категорій державних службовців, включають також й інші періоди, зокрема роботу на виборних та відповідальних посадах у партійних, профспілкових та комсомольських органах. Однак період такої роботи включається лише до 24 жовтня 1990 року (до припинення чинності ст. 6 Конституції СРСР і внесення змін до ст. 7 Конституції УРСР). У даному разі, під час обчислення стажу державної служби для нарахування надбавки за вислугу років та додаткової оплачуваної відпустки може бути включено період роботи в профспілковій організації з 07.1984 р. до 24.10.1990 р.
Питання призначення пенсій державним службовцям регулюється статтею 37 Закону України “Про державну службу”. Цією статтею передбачено, що на одержання пенсії державних службовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків — не менше 25 років, для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців. У цьому разі до стажу державної служби також зараховують і період роботи в профспілкових органах у зазначеному вище порядку, тобто до 24.10.1990 р.
Ті особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, мають право на пенсію державного службовця незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. До 20-річного стажу, що дає право на пенсію державного службовця незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку, зараховують лише час роботи на посадах, віднесених до категорій державних службовців, визначених статтею 25 Закону України “Про державну службу”. Інші періоди діяльності, наприклад, службу в армії, профспілкову роботу тощо, не зараховують.
Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.