Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України
Нині, коли паливна криза в Україні набуває ознак особливої загрози, фракція соціалістів вважає за необхідне нагадати, що ми вчасно її прогнозували і звертали увагу уряду на її небезпеку. На жаль, керівництво держави обмежилося напівзаходами. Якщо нещодавні сезонні паливні кризи мали суто штучний характер і спрямовувалися на задоволення матеріальних апетитів окремих керівників держави, то нинішня далеко не штучна і має дві об’єктивні складові. Одна з них — несприйняття нової революційної влади частиною політичного істеблішменту нашого північного сусіда, спричинене її незалежною політикою та прагненням інтегруватися до європейських структур, відверте її небажання йти на конструктивне співробітництво з тими, з ким ми пов’язані і суспільно-культурними чинниками, і економічними зв’язками, викликало очікувану реакцію: Україні ясно дають зрозуміти, що зона впливу — це не так моральний чи політичний аспект відносин, як економічний. Звичайно, виняткова залежність України від російського нафтового капіталу не є виною нинішнього уряду, це — важка спадщина попереднього режиму, який не дбав про альтернативне наповнення нафтою вітчизняного ринку. Геополітична складова цієї злочинної недбалості тепер і лягла важким тягарем на все українське суспільство. Вихід з цього лише один — сідати за стіл переговорів, і не з російськими нафтотрейдерами, а саме з Кремлем, політику якого останні й виконують.
Друга складова включає в себе внутрішні політичні та економічні чинники. Низька ціна на бензин — це, по суті, банальне популістське загравання з суспільством, яке повинно довести ефективність нової влади, але, на жаль, не має економічного підґрунтя. Кабінет Міністрів нині діє не ринковими методами, а більше користується адміністративними важелями. Якщо в дев’яності роки вони давали ефект, то тепер, коли ринкові механізми регулювання економіки довели свою результативність, навпаки: тактичні схеми, які практикує нинішній уряд, не можуть замінити виважену економічну стратегію. На прикладі невдалого регулювання м’ясної кризи, коли обіцянка дати народу дешеве м’ясо так і залишилася обіцянкою, а її законодавче забезпечення, запропоноване Кабінетом Міністрів, зорієнтоване фактично на знищення власного виробника, держава вже мала переконатися у безперспективності популістських підходів. А пропозиція уряду «відчинити двері» ще й імпортним світлим нафтопродуктам доконає вітчизняну нафтопереробну галузь. Це не відповідає і заявленим соціальним стандартам урядової політики.
Соціалісти підтримали поданий законопроект лише для недопущення розгортання в країні повномасштабної бензинової кризи. Але ми ще раз наголошуємо на необхідності ведення продуманої і прогнозованої економічної політики.
Фракція Соціалістичної партії України вважає, що Кабінету Міністрів слід якомога уважніше поставитися до виходу держави на зовнішні ринки видобутку нафтопродуктів. Тільки таким чином ми забезпечимо паливну, а отже, енергетичну незалежність. У противному разі нинішня ситуація може повторюватися раз за разом. Сьогодні ми на собі відчуваємо відому істину: нафта — це кров світу, тож маємо подбати про власний банк крові для нашої держави і для її незалежності!
Іван БОКИЙ, заступник керівника фракції.
18 травня 2005 року.