Ці рядки нашого славетного Пророка згадалися у Каневі у неділю, 22 травня, на Чернечій горі, де уже 144 роки спочиває Тарас Григорович Шевченко.
Вшанувати пам’ять Великого Кобзаря у славне місто над Дніпром прибули Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, народні депутати та інші офіційні особи.
Як зазначив глава держави на мітингу біля Свято-Успенської церкви, для нього велика честь пошанувати «великого сина, якого дала ця земля». Він наголосив: «Сьогодні Тарас Григорович з нами... Він бачить, як піднімається Україна. Ми будуємо єдину націю. Ми єдині, ми неділимі по жодному з питань».
Тема єднання продовжилася і після покладання квітів до пам’ятника на могилі Тараса Шевченка. На короткій прес-конференції мова зайшла про майбутні вибори і формування єдиного виборчого блоку на базі Народного союзу «Наша Україна», Народної партії та партії «Батьківщина».
Зокрема, Віктор Ющенко зауважив: «Я впевнений, що «помаранчева революція», цінності, з якими ми йшли на київський майдан, істинно належать цим трьом політичним силам. Це той світогляд, з яким ми йшли і боролись. Я не уявляю, як можна цей світогляд ділити на політичні коморки». І додав: «Я впевнений: нас об’єднує, як і в листопаді минулого року, так і сьогодні, надія на те, щоб була вільна, незалежна, багата Україна».
У свою чергу, Голова Верховної Ради, лідер Народної партії Володимир Литвин додав, що «треба не тільки клястися у вірності Тарасу Шевченку, а й жити, і любити Україну так, як її любив Тарас Григорович, а також консолідуватися у головному, принциповому». Він висловив переконання: «Сьогодні ми повинні реалізувати третій унікальний шанс створити державу Україна. Якщо ми втратимо цей шанс, нас проклянуть навіки, і ми просто зобов’язані, приречені бути разом». Бо це, на думку прем’єра Юлії Тимошенко, «відповідальність перед кожною людиною».
Саме тому, вважає Віктор Ющенко, «оригінально — бути разом, неоригінально — йти окремо на вибори 2006 року».
***
...А найбільше на Тарасовій горі хвилювалися переможці Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої».
Третій рік поспіль з ініціативи Голови Верховної Ради Володимира Литвина, котрий постійно опікується творчим змаганням школярів, номінантів та їх наставників-педагогів, урочисто віншували на найвищій духовній вершині України. Покладання квітів до могили Тараса Шевченка, відвідання музеїв, участь разом з керівниками держави у велелюдному національному дійстві залишили у серцях дітей незабутній слід на все життя.
— Тут, у Каневі, я думав про те, яку силу має Тарасове слово, — поділився враженнями лауреат конкурсу поет-донеччанин Євген Мацецка. — Я відчув тут гордість за те, що народився українцем...
Кращих юних літераторів, істориків, художників привітали Президент України Віктор Ющенко, глава парламенту Володимир Литвин та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Крім нагород, всім школярам вручено щойно видану книгу-збірник творів переможців конкурсу під назвою — промовистим Шевченковим перифразом — «Нам не однаково».

Лідія ТИТАРЕНКО, Володимир КОРОЛЮК.