Студентське життя в Київському національному економічному університеті тісно пов’язане з науковою творчістю. Про це засвідчила щорічна загальноуніверситетська наукова конференція, в якій поряд із старшокурсниками активно працювали студенти молодших курсів.
Найбільшою кількістю учасників — майже 400 студентів — був представлений юридичний факультет.
— Під час конференції працювало чотири секції. Студенти мали можливість представити наукові роботи на найрізноманітніші теми — від з’ясування ролі правочинів та угод у сучасній цивілістиці до шляхів підвищення правової культури в Україні. Для багатьох студентів конференція стала чудовою нагодою отримати поглиблені знання за вибраною темою та осмислити їх із точки зору науковця, — розповів заступник декана Павло Кикоть.
Про те, що на юридичному факультеті велику увагу приділяють науковій роботі викладачі та деканат, свідчить і кількість наукових гуртків — їх близько 30. Робота в гуртках цілеспрямовано розпочалася з квітня минулого року згідно з розпорядженням декана професора В. Опришка, тож успішний результат не забарився. Віталій Федорович — відомий науковий діяч, доктор юридичних наук, член-кореспондент НАН України — постійно започатковує різноманітні науково-навчальні заходи. Гуртки, семінари, конференції на факультеті мають широку тематичну спрямованість, тому можуть задовольняти найвибагливіші наукові потреби як студентства, так і викладацького колективу. Не випадково, що за організацію наукової і навчально-методичної роботи він не раз відзначався у номінаціях всеукраїнського конкурсу «Юрист року», а також конкурсів на краще юридичне наукове видання.
Оскільки тема європейської інтеграції України є однією з актуальних, чимало студентів присвячують свої наукові дослідження питанням, що потребують невідкладного правового забезпечення. Передусім це стосується адаптації законодавства України до законодавчих актів ЄС, виконання Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом. В цьому їм допомагає і науковий гурток «Право зовнішніх зносин» (дипломатичне, консульське право), яким керує доцент О. Нечипоренко. У ньому працюють студенти різних курсів — від першого до п’ятого.
Підвищенню освітнього та наукового рівня студентів сприяють і нові навчальні дисципліни, які розробляються в рамках проекту «Нові навчальні програми з міжнародного економічного права у КНЕУ», що реалізуються за підтримки Тempus-Tacіs. Як відомо, юридичний факультет за цією програмою вдруге виграв грант, який спрямовується на співробітництво з університетами-партнерами — Носамбрія (Ньюкасл, Велика Британія), Партенопе (Неаполь, Італія), Віденським економічним університетом (Австрія). До цього чимало зусиль доклала ініціативна група професорсько-викладацького складу факультету — В. Опришко, заступники декана І. Медвідь, О. Київець та інші.
У рамках реалізації цього проекту на факультеті передбачається створення кафедри міжнародного права та права ЄС, а також нова магістерська програма за спеціалізацією міжнародне економічне право. Тож студенти факультету мають можливість отримувати добрі знання для свого майбутнього фаху.