У статті «Крутий ректор — крутий вуз?» («ГУ», 1.10.2004 р.) ми писали про те, як у Чернігівському державному інституті економіки й управління керівник вузу з розмахом витрачав гроші. Виявилося, що в Чернігівському інституті МАУП кошти батьків розтринькувались, привласнювались іще масштабніше й нахабніше.

Останнім часом у Чернігові з’являється дедалі більше філій вузів, навіть не столичних. Загалом їх уже понад 20. Отож «полювання» на гроші батьків набуло конкурентного розмаху. На жаль, збір коштів не часто забезпечується належним рівнем викладання, відповідною навчальною базою. На таку кількість філій просто не вистачає кваліфікованих викладачів, підручників, літератури. Проте новоспечені заклади, у свою чергу, відкривають підрозділи в райцентрах.
...Чернігівська філія МАУП народилася в жовтні 1998 року. Її очолив кандидат педагогічних наук Олександр Проніков. Невдовзі завдяки його зусиллям з’явились навчальні відділення філії в Мені, Бахмачі, Ніжині. І незабаром філія стала Чернігівським інститутом столичної МАУП.
На початку кар’єри оклад директора становив 600 гривень, з 1.09.1999 р. — 1200 гривень, з 1.01.2000 р. — 2130 гривень, з 1.09.2000 р. до звільнення — 4100 гривень. Та, виявляється, і ця зарплата була замалою для керівника. Він шукав резерви, щоб її подвоїти, потроїти. І знаходив. Згідно з актом контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області, директору інституту за час роботи понад встановлені посадові оклади нараховано 12555 гривень 71 копійку.
На цьому, втім, не зупинився Олександр Проніков. Він призначив директором економіко-правового технікуму свою дружину (оклад 300 гривень). На 2002-й встановив їй 1300 гривень. А тим часом заборгованість у заробітній платі в інституті становила 24467 гривень. Та найскандальніше те, що ніхто в Чернігові, навіть у самому вузі, не знав (!) про існування економіко-правового технікуму!
Цей заклад у Чернігівській філії насправді не функціонував, набору студентів не проводив! Заробітну ж платню, крім дружини Пронікова, справно отримувала мати головного бухгалтера як... заступник директора. Витрати на їхнє утримання становили 37171 гривню!
Інститут економив навіть на літературі, бо апетити керівника та бухгалтера Олени Войнілович зростали. Остання, беручи приклад з директора, без його відома з 1999 року по серпень 2002-го вносила до офіційних документів явно неправдиві відомості, завдяки чому привласнила 41655 гривень! Співробітники інституту, виявили ревізори, регулярно «отримували» матеріальну допомогу. Вони навіть по кілька днів «їздили» у відрядження. У такий та подібні способи привласнено майже 170 тисяч гривень!
Новозаводський місцевий районний суд Чернігова позбавив О. Пронікова волі на чотири роки. Його дружина отримала три роки і такий само випробувальний строк. Головбуха засуджено до чотирьох років, а її матір — до трьох (обидві з випробувальним терміном).
Афери на Чернігівщині примушують замислитися над практикою надання платних послуг у вищій школі. Непокоять факти розплоджування філіалів. Вони, на мій погляд, не так наближають стандарти освіти до європейських, як компрометують відомі вузи. І освіту країни загалом.
Чернігів.