Питання ефективнішого лікування, здешевлення комплексного оздоровлення, розширення медичних і рекреаційних послуг Криму обговорили в Євпаторії учасники V міжнародного конгресу курортологів і фізіотерапевтів.
Директор представництва ЗАТ «Укрпрофоздоровниці» в Євпаторії, головний лікар клінічного санаторію для дітей з батьками «Примор’я» Микола Сакун:
— Наша модель: здорові батько, мати й дитина. В умовах родини лікувальний процес йде найкраще. Тому майбутнє за санаторіями для дітей з батьками. Треба обов’язково зміцнити соціальне страхування, завдяки якому путівки для найширших верств населення стають найдешевшими й доступними для людей. Час зробити так, щоб соціальне страхування сповна запрацювало саме на цю систему. Треба збільшувати обсяг соціальних коштів на придбання реабілітаційних путівок. Кваліфіковані фахівці, добре розвинута лікувальна база, широкі зв’язки з підприємствами і профспілковими організаціями країни, самостійність у прийнятті рішень для власного розвитку, чітка вертикаль підпорядкування дають змогу з оптимізмом дивитися у майбутнє наших оздоровниць.
Заступник начальника медичного управління правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» Світлана Петраш:
— За рахунок фондів соцстрахування відкрили близько 100 реабілітаційних відділень для відновлювального лікування хворих. Зараз у нас шість тисяч реабілітаційних ліжок з тридцяти напрямів подолання найширшого спектру хвороб, зокрема й «чорнобильських». Останній аналіз показав: хворі повертаються до повноцінного життя на 1,5—2 місяці раніше ніж ті, які не проходили санаторний етап реабілітації. Після нього стає до повноцінної праці більш як половина пацієнтів. Такої потужної й розвинутої системи реабілітаційної мережі, яка є у профоздоровниці, більше немає ніде. Зберігатимемо й розвиватимемо її за рахунок грошей Фонду соціального страхування, який нас підтримує.