Учора на черговому засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО), в якому взяв участь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, під керівництвом Президента Віктора Ющенка обговорювалося питання участі України в ЄЕП і процес вступу країни до Світової організації торгівлі (СОТ). Київ підтвердив зацікавленість в участі в ЄЕП разом з Росією, Білорусією і Казахстаном, у тих рамках, у яких це не суперечить його євроінтеграційним планам.
Напередодні секретар РНБО Петро Порошенко заявив, що ЄЕП цікавить Україну лише за умови першочергового створення зони вільної торгівлі. Позиція інших учасників трійки така: спочатку — митний союз, потім — вільна торгівля. Коментуючи розходження в підходах, Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що Єдиний економічний простір можуть створити і без України.
Київ давно заявляв, що першим етапом створення ЄЕП повинна стати зона вільної торгівлі без вилучень і обмежень. Свій власний погляд він має і на пакет першочергових документів, який готують групи експертів до підписання на саміті глав держав-учасників ЄЕП. На відміну від одностайної трійки інших партнерів, Київ вважає доцільним підписати не 29, а всього 17 документів.
На минулому засіданні Групи високого рівня з формування ЄЕП у столиці Казахстану — Астані — міністр економіки України Сергій Терьохін ще раз наголосив: базою для цього утворення має стати зона вільної торгівлі. Він висловився проти підписання договорів про єдині умови транзиту і єдину товарну номенклатуру зовнішньоекономічної діяльності ЄЕП, тому що вони суперечать цьому підходу. Наступне засідання групи високого рівня відбудеться у Києві 24 червня.
P. S. Відкриваючи засідання РНБО, Віктор Ющенко заявив, що ситуація зі вступом України до Світової організації торгівлі критична. «Ми серйозно відстаємо від графіка, — сказав глава держави, — точніше, ми на межі завалу вступу до СОТ у цьому році».