Про ситуацію, в якій нині опинилася недавня слава і гордість вітчизняного науково-технічного прогресу — ВАТ «Selmі» — та шляхи його відродження і збереження для держави йшлося на зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з головою правління цього підприємства Іваном Ляльком та ветераном виробництва, Героєм Соціалістичної Праці Станіславом Скринником.
Завод «Selmі» без перебільшення можна назвати унікальним. Ось уже 55 років колектив цього підприємства, донедавна знаного в усьому світі під брендом Сумське виробниче об’єднання «Електрон», випускає продукцію, яка в реальному вимірі дає можливість зазирнути в завтрашній день. Передусім це — спектрометри, призначені для визначення геохронологічного часу «народження» будь-якого регіону планети, і з урахуванням його «вікового цензу» спрогнозувати наявність корисних копалин, на молекулярному рівні продіагностувати і виявити ранні зміни та патології в організмі людини. Без електронно-променевих зварювальних комплексів неможливе існування авіа-, судно- та ракетобудування. Такі прилади ще виготовляють лише в кількох високотехнологічних країнах — Японії, США, Франції, Німеччині, Великобританії.
Однак нині держава фактично повернулася спиною до свого унікального дітища. Якщо до 90-х років українській науці сумчани щорічно поставляли 15 електронних мікроскопів, то за часи незалежності — лише один на три роки. Практично незатребуваними нині стали спектрометри, електронно-променеві комплекси — наукові центри та провідні медичні заклади воліють закуповувати це обладнання у зарубіжних конкурентів, утричі-вчетверо дорожче за українські аналоги. До того ж здебільшого за бюджетні кошти — цього року уряд виділив на закупівлю імпортного обладнання близько 45 мільйонів гривень. А от сумчанам не перепало жодної бюджетної копійки.
Під час розмови з представниками ВАТ «Selmі» Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив, що державі та суспільству треба дуже бережно ставитися до таких унікальних і неповторних підприємств, які можуть підняти розвиток нашої держави на новий науково-технічний щабель. В. Литвин пообіцяв сумчанам особисто взяти під контроль долю цього підприємства і невдовзі обговорити ситуацію, що склалася тут, з Президентом України. На згадку про зустріч глава парламенту вручив гостям цінні подарунки.