Щиро вітаю наукову громадськість України з професійним святом — Днем науки.
Академічна та університетська наука — рушій суспільного прогресу, уособлення істини і справедливості, майбутнє України і всього людства.
Українське суспільство чекає на дослідження і розробки вчених, які забезпечили б швидке виростання країни до європейських стандартів життя. Висока місія інтелекту — виступати духовним подвижником сучасності та мірилом суспільної совісті — набуває в цих процесах стратегічного виміру.
Наука, як генератор інтелекту і виробник знань, має стати флагманом процесу розширеного суспільного відтворення, у якому зростання обсягів продукції та підвищення її конкурентоспроможності досягається за рахунок інтенсивного виробництва, активного використання нових знань та їх матеріалізованих результатів.
Йдеться, фактично, про порядок денний для України на XXІ століття — інноваційний розвиток і модернізацію економіки України.
Вітчизняний науково-технічний комплекс, володіючи високим інтелектуальним і організаційним потенціалом, повинен ефективніше й наполегливіше брати участь у вирішенні поточних і стратегічних питань внутрішнього облаштування та зовнішньополітичних відносин України.
Людство, на жаль, ще не усвідомило головної планетарної небезпеки XXІ століття — загальної девальвації духовності, зміни моделі стосунків між інтелектуальною елітою й суспільством. Слово та дії науки мають бути визначальними в боротьбі з бездуховністю, моральним деградуванням людства. Актуальним, як ніколи, залишається заклик геніального вченого Володимира Вернадського повернутися до синтезу віри і знань, до органічного їх поєднання у виробленні цінностей нового гуманізму, щоб вони стали набутком найширших мас.
Прискорення ринкових реформ, демократизація суспільного життя, ефективне державне управління, досягнення високих життєвих і духовних стандартів кожної людини — це наш шлях у XXІ столітті.
Нехай же академічна наука та класичні університети, носії та творці традиційної культури та духовності, досягають на цьому шляху дедалі вищих інтелектуальних горизонтів — в ім’я людини та процвітаючої України.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.