Процеси, які відбуваються на селі, — це проблеми не лише аграрного комплексу, це проблеми, які існують в країні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, який учора взяв участь у звітно-виборній конференції Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств.
Володимир Литвин закликав делегатів бути рішучішими і не чекати від влади схвалення чергових програм стосовно села, а вимагати негайного розв’язання наявних проблем. «Потрібно чітко сказати керівникам усіх рівнів, що криза складна і треба шукати вихід не за рахунок написання чергової програми», — наголосив Володимир Литвин. На думку глави парламенту, в Україні відсутня консолідована влада, яка має відігравати роль арбітра на всіх рівнях.
У своєму виступі він вказав на кілька політичних аспектів, пояснивши зібранню, що, на його думку, нині відбувається. Зокрема, Володимир Литвин зазначив, що триває боротьба за владу. Крім цього, Голова Верховної Ради повідомив, що парламентом тільки останнім часом ухвалено понад 50 законів щодо аграрного сектора. Між іншим, на думку Володимира Литвина, слід було прийняти один, де було б прописано, що всі ці закони мають виконуватися.
«Треба відмовитися від пожежних дій, а переходити до планового подолання проблем». На думку Голови Верховної Ради, село має перестати бути ресурсом реалізації загальнодержавних програм, а відігравати свою роль у державі.
Делегати конференції звернулися до уряду про термінове затвердження розробки комплексної програми підтримки та розвитку села.
На думку міністра аграрної політики Олександра Баранівського, програму можна написати, але без грошей вона залишиться на папері. Делегати також звернулися до центральних органів управління держави з проханням розглядати аграрну сферу як пріоритетну. Для цього, на їхню думку, необхідно зробити низку кроків. Зокрема, забезпечити щорічне виділення аграрному сектору не менше 10 відсотків від загальної суми видатків державного бюджету.
Крім цього, міністерство аграрної політики України внесло пропозицію про збереження системи пільг оподаткування сільськогосподарських підприємств на найближчі п’ять років. Олександр Баранівський звернувся до Голови Верховної Ради з проханням підтримати цю пропозицію. 
Не обійшли увагою учасники конференції і майбутній вступ України до Світової організації торгівлі. Вони закликали управлінців здійснити комплекс заходів, які б максимально послабили негативний вплив цього процесу на АПК. А саме: задіяти механізми, які не дозволили б різко обрушити рівень цін на вітчизняну продукцію. Задля цього треба завершити розробку стандартів якості продукції відповідно до вимог СОТ та прискорити технічне і технологічне оновлення агропромислового виробництва.
Підсумовуючи сказане у своєму виступі, Володимир Литвин підкреслив: «Мене лякають спрощені підходи до розв’язання проблем. Очевидно, повинна зростати роль громадських об’єднань і громад, і Союз відіграватиме в цьому активну роль».