Схвалено Постановою Верховної Ради України від 21 квітня 2005 року № 2556-ІV

до депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських, районних, селищних і сільських рад з нагоди підготовки та відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років
Шановні повноважні представники Українського народу!
Нинішній 2005 рік посідає особливе місце в історії світової цивілізації. 60 років тому переможно закінчилася Велика Вітчизняна війна 1941—1945 років, яка справила вирішальний вплив на весь хід Другої світової війни. Ця війна як війна проти найбільшого зла людства — фашизму за своїми масштабами, людськими і матеріальними втратами не має аналогів у світовій історії.
Звертаючись до Вас у переддень 60-річного ювілею, ми пишаємося тим, що народ України разом з народами колишнього Радянського Союзу, які нині проживають у Співдружності Незалежних Держав, зробив вирішальний внесок у досягнення Перемоги і порятунок народів світу, передусім Європи від фашистського поневолення.
Саме вони зазнали у війні найбільших людських і матеріальних втрат. Мільйони людей віддали найдорожче — своє життя в ім’я Перемоги, в ім’я свободи і незалежності.
Усі ми в неоплатному боргу перед ветеранами Великої Вітчизняної війни, перед тими, хто поліг у справедливій і священній війні за волю і незалежність Вітчизни, і тими, хто пройшов тяжкими дорогами війни і дожив до 60-річного ювілею Перемоги.
Керуючись своїм сумлінням, християнською мораллю і людськими цінностями, ми звертаємося до Вас, шановні колеги — депутати усіх рівнів, повноважні представники влади і народу, з проханням:
1. На вшанування пам’яті захисників Вітчизни, полеглих у двобої з фашизмом, у День 60-річчя Великої Перемоги забезпечити запалення вічного вогню на меморіалах Слави та інших військових меморіалах, де він останнім часом згас.
Від нас, шановні колеги, у великій мірі залежить, щоб цей вогонь запалився і зберігався довічно в пам’яті усіх наших співвітчизників.
2. Виходячи з історичних традицій українського народу зберігати і шанувати пам’ять про захисників Вітчизни, домогтися впродовж 2005 року відновлення зруйнованих пам’ятників, повернення вулицям та іншим об’єктам імен героїв та назв подій Великої Вітчизняної війни, перейменованих в останні роки з політичних мотивів.
3. Зі свого боку, з боку Ваших дітей, онуків і правнуків, з боку усіх гілок влади забезпечте їх належною увагою, шаною і турботою.
Вшановуючи тих, хто здобув Велику Перемогу, ми закликаємо піклуватися і про покоління людей, які брали участь у війні.
І нехай у цій роботі — роботі найвищого гуманізму і людської моралі не будуть перешкодою ніякі наші ідеологічні або релігійні уподобання.
Як зазначається в Законі України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років», День Перемоги — це день торжества безсмертного подвигу народу — переможця над фашизмом, всенародної пам’яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини.
Шанобливе ставлення до пам’яті про Перемогу, ветеранів Великої Вітчизняної війни є священним обов’язком держави і громадян України.
Без Перемоги в 1945 році не було б нинішньої України як держави.