Сучасний стан економічної та соціальної ситуації на селі є катастрофічним. Аграрний сектор постійно переслідують різні кризи: енергетична, зернова, продовольча.
Та особливу тривогу і занепокоєння викликає деградація найціннішого нашого скарбу — людського капіталу на селі. Переважна більшість селян розчаровані наслідками земельної реформи, що відбувалася поспіхом, з грубим порушенням правових норм, без належного фінансового та матеріального забезпечення, врахування ментальних, моральних та психологічних чинників. Зрештою, українське село опинилося у складних умовах виживання, з високим рівнем безробіття, безгрошів’я та соціальної незахищеності.
Зважаючи на викладені вище обставини, ми, народні депутати України, заявляємо: нам небайдужа доля селянина, кожної сільської родини, нас турбує незадовільний фінансово-економічний стан аграрного виробництва, тому ми створюємо міжфракційне об’єднання «Українське село».
Мета об’єднання — активне сприяння в підготовці і прийнятті таких законодавчих актів, які служили б становленню і розвитку сільськогосподарського виробництва, зміцненню соціальних, освітньо-культурних, національних традицій та духовних засад на селі.
Ми вважаємо своїм обов’язком зробити все для того, щоб захистити права і селян, і аграрних формувань різних форм власності, зберегти родючість українських чорноземів, розвивати функціонування великих високопродуктивних агропромислових комплексів.
Головна наша вимога: державна підтримка села повинна бути адекватною вкладу працівників аграрного сектору в економіку України.
Звертаємося до депутатів різних політичних уподобань підтримати нашу ініціативу і поповнити лави міжфракційного об’єднання «Українське село».
Народні депутати України:
Михайло ГладІй, Олександр Борзих, Микола Мельник, Олег БІлорус, Сергій Сас, Андрій ШкІль, 
Борис ОлІйник, Василь Шпак, Іван ТомиЧ, 
Михайло Зубець, Євген КирильЧук, Євген СІгал, Михайло МельниЧук, Микола ГапоЧка, 
Андрій ДеркаЧ, Віктор Слаута, Віктор МусІЯка, Анатолій Клименко, Василь Гаврилюк, 
Олег Юхновський, Михайло ПолЯнЧиЧ, 
Ігор Тарасюк, Олександр ШевЧенко, 
Станіслав Довгий, Михайло Бауер, 
Ігор Юхновський, Іван РІшнЯк, 
Микола Шведенко, Володимир ЯворІвський, Володимир ФІленко, Михайло Потебенько, 
Андрій Веревський, Геннадій Астров-ШумІлов, Анатолій Раханський, Юхим ЗвЯгІльський, 
Віктор ГорбаЧов, Валентин Зубов.