Податкові пільги при ввезенні фізичними особами культурних цінностей, зокрема звільнення від сплати ПДВ та мита, передбачає нещодавно зареєстрований у ВР законопроект «Про внесення змін до деяких законів України з питань ввезення культурних цінностей». На думку автора законопроекту народного депутата України Олександра Фельдмана, це сприятиме поверненню вивезених свого часу українських старожитностей, створенню приватних колекцій та музеїв.
У минулі віки скарбниці багатьох українських музеїв створювалися самовідданою працею приватних колекціонерів та меценатів (брати Терещенки, сім’я Ханенків, Вікентій Хвойка та інші). Однак через історичні обставини в різні часи з території нашої держави було вивезено безліч культурних та археологічних цінностей. Особливо трагічний слід залишило по собі ХХ століття, позначене кількома революціями, двома світовими війнами та численними локальними конфліктами, жертвою яких також ставали надбання культури. Приміром, 8 квітня 1922 року з Києво-Печерської лаври було вилучено дари гетьманів Б. Хмельницького та І. Мазепи, Анни Іоаннівни, Катерини ІІ, Павла І, Олександра І, фельдмаршала Рум’янцева. Того ж року вивезли коштовності з музею церковної старовини Софійського собору, багатьох музеїв Чернігівщини, Полтавщини. У період окупації під час Другої світової війни тільки з Київського музею західного та східного мистецтва до Німеччини було вивезено майже 25000 рідкісних експонатів, серед яких — картини Пітера та Яна Брейгелів, Ван-Дейка, Веронезе, Пуссена, Рибейри, багаті трофеї Української академії наук, рукописи й рідкісні видання. Багато раритетів «осіло» в Росії, США та інших країнах.
На жаль, і донині в Україні ще не створено належні умови для передачі музеям раніше вивезених культурних цінностей, створення приватних колекцій та музеїв. Тож за 14 років незалежності нашої держави кількість державних музеїв не збільшилася, а їх колекції істотно не поповнилися. Тоді як у сусідній Росії після змін у законодавстві торік розпочався справжній бум повернення культурних цінностей та створення приватних колекцій: приватними колекціонерами туди ввезено культурних цінностей на 1 млрд. доларів.
В Україні також зроблено певні кроки в цьому напрямі. Зокрема, у 1999 році прийнято Закон «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Проте прийняття цього документа не створило сприятливих умов для повернення культурних цінностей у нашу державу. Оподаткування культурних цінностей ПДВ та митом при ввезенні на територію України збільшувало їх вартість щонайменше на 25%. Схваленими у 2004 році змінами до деяких законодавчих актів передбачено звільнення від ПДВ та мита культурних цінностей, виготовлених п’ятдесят і більше років тому, які ввозять в Україну з метою їх подальшої передачі музеям, галереям, виставковим центрам, архівам, державним або комунальним установам культури чи освіти. Однак приватні колекціонери не отримали можливість користуватися пільгами при ввезенні культурних цінностей.
«Якщо терміново не вжити заходів на законодавчому рівні для повернення культурних цінностей в Україну, більшість із них перебуватиме у приватних колекціях російських товстосумів, — каже Олександр Фельдман. — Запровадження податкових пільг при ввезенні культурних цінностей в Україну фізичними особами сприятиме поверненню в нашу державу багатьох мистецьких шедеврів, вивезених з України в різні періоди історії. При цьому українське законодавство буде наближене до практики розвинених країн світу, що сприятиме зростанню міжнародного престижу й авторитету України».