У місцевого самоврядування з’явився реальний шанс для розвитку і отримання з центру солідних повноважень. Уперше цього тижня на високому рівні детально обговорили децентралізацію влади і надання необмеженого простору для ініціатив територіальних громад. 
І хоча на Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування з участю перших осіб держави і не змогли дійти спільних точок дотику з багатьох питань, стало зрозуміло: треба негайно реформувати три гілки влади. І обов’язково — з урахуванням інтересів пересічного громадянина, тобто демократично. А ще — шукатимуть компроміс до проведення місцевих виборів. Бо у регіонах суто пропорційна система, м’яко кажучи, не викликає ентузіазму. Попри те, від конституційної реформи офіційно не відмовилися.
Щоправда, більшість делегатів, які були присутні на зборах, побоюються і адміністративно-територіальної реформи, особливо на тлі безлічі задекларованих експериментів.
Отже, залишається актуальною пропозиція глави парламенту Володимира Литвина: не запізнюватися з життєво важливими кроками, але проводити постійний і взаємний діалог між владою і народом.
Спільні принципи консолідації і мотивацію об’єднання обговорювали цього тижня у різних таборах. Уже готова до підписання угода про коаліцію блоку партії «Народний союз «Наша Україна», Народної партії та блоку Юлії Тимошенко. Три найперспективніші сили, за словами Президента Віктора Ющенка, спроможні разом на найближчих парламентських перегонах здобути найпотужнішу перемогу за останні 14 років.
А, скажімо, СДПУ(о), як заявив цього тижня один з її лідерів — Леонід Кравчук, уже відпрацьовує кілька варіантів для участі в наступних парламентських виборах. «Есдеки» готові до будь-яких підвищень прохідного відсотка і ведуть діалог з партіями «близькими за духом». Оновлюється і Партія регіонів. Вона планує створити широку «політичну народну коаліцію» та пообіцяла найближчим часом здивувати методами «європейського зразка» і боротися з політичним переслідуванням.
Депутати з нової опозиції продовжували вимагати звільнення з-під варти голови Донецької обласної ради Бориса Колесникова. Мовляв, влада ще й досі «полює на відьом» і розглядає своїх політичних опонентів через збільшувальне скло. А правоохоронці тим часом прискіпливо роблять свою справу і активно реалізують задекларовані наміри «розібратися з минулим». Цього тижня до суду передано десятки справ про фальсифікацію президентських виборів. У міліцейських зведеннях фігурують прізвища колишніх керівників, які активно підтримували Віктора Януковича.
Однак влада запевняє у своїй об’єктивності та далекоглядності, зокрема, в економіці. І хоча політика експресивного уряду не зрозуміла і деяким його членам, загалом кабінет Юлії Тимошенко, подавши перший звіт, отримав від Віктора Ющенка і Голови ВР Володимира Литвина «відмінну оцінку».