Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає нереальним відкликання з Конституційного Суду законопроекту про внесення змін до Конституції України стосовно реформування місцевого самоврядування. Про це він сказав в інтерв’ю журналістам у четвер під час робочої поїздки до Житомирської області, відповідаючи на запитання про те, чи може парламент відкликати законопроект про внесення змін до Конституції України за номером 3207-1 із Конституційного Суду для того, щоб доробити його і знову направити до КС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Глава парламенту наголосив, що це можливо було б у двох варіантах. Перший — якщо Верховна Рада відкличе законопроект із КС і внесе зміни, «що нереально». «Бо потрібно подивитися, який буде вердикт Конституційного Суду». Другим варіантом, за словами В. Литвина, може бути ситуація, коли КС ухвалить відповідне рішення, тоді парламент з урахуванням цього рішення може розглянути цей законопроект, доповнити, уточнити або тільки врахувати пропозиції КС і знову направити його для остаточного розгляду.
Крім того, В. Литвин погодився з високою оцінкою Президента В. Ющенка роботи нового уряду, однак відзначив, що потрібно не зупинятися на досягнутому. «Не можу поставити іншої оцінки, ніж та, котру зробив Президент України», — сказав він, додавши, що сьогодні переконався у правильності такої оцінки, спілкуючись з людьми. «Але є низка тенденцій, які необхідно враховувати і не демонструвати спокій», — підкреслив В. Литвин, додавши, що «будувати соціалізм сьогодні за тих умов, коли немає умов для будівництва, є великою помилкою». Він також зазначив, що за тими діями, що сьогодні спостерігаються, «не треба завжди шукати ворога, не треба провокувати українське суспільство на пошук саботажників, ворогів, бо це нагадуватиме як мінімум 37-й рік». «Потрібно дивитися на ці реалії і реагувати на них економічними підходами», — вважає Голова ВР.