Квітневі дні вкотре повертають нас до 1986-го, коли сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. І хоча роки все більше віддаляють нас від тієї найжахливішої техногенної катастрофи тисячоліття, реальна небезпека для життя мільйонів людей та довкілля залишається. І не лише в Україні, а й у значній частині Європи.
Об’єкт «Укриття», зведений для тимчасового захисту від шкідливого впливу радіації на 10—15 років, перебуває в аварійному стані. Будь-яка стихія може зруйнувати його та спричинити чергове техногенне лихо, масштаби якого не піддаються прогнозам. У західній зоні «Укриття» стіна має відхилення до півметра, в деяких місцях зафіксовані розломи та тріщини від 5 до 20 см. У південній зоні є конструкція, яка відхилилася на півтора метра. А всередині — майже 200 тонн високоактивних ядерних матеріалів!
Процес стабілізації вкрай небезпечного об’єкта «Укриття» та перетворення ЧАЕС на екологічно чисту систему досі тупцює на місці, хоча на це вже витрачено кілька мільярдів гривень бюджетних і донорських коштів. Водночас заходи, пов’язані з ліквідацією інших наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом населення, з державного бюджету торік профінансовано лише на 17,8 відсотка від потреби.
Хронічно не виконується і програма реабілітації осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. За умов, коли з року в рік під впливом радіації збільшується кількість хворих, погіршується здоров’я дітей та підлітків, програма комплексного медико-санітарного забезпечення минулого року профінансована всього на 65 відсотків. Оздоровлено лише 7,5 відсотка постраждалих.
Під ударом Чорнобильської катастрофи і досі перебувають сотні населених пунктів Житомирщини, Київщини, Чернігівщини. На забруднених територіях радіаційний контроль практично відсутній. Нині опромінення населення відбувається на 80—95 відсотків за рахунок внутрішнього враження радіонуклідами, котрі надходять з продуктами харчування. У багатьох селах Полісся діти п’ють молоко, забруднене в десятки разів більше, ніж до аварії.
Недофінансовується програма забезпечення житлом постраждалих внаслідок катастрофи громадян. Якщо фінансувати по 50 млн. грн. щорічно, як це передбачає бюджет, то проблему буде розв’язано лише через 48 років.
Знижуються видатки на фінансування капітального будівництва, водоохоронних заходів у зоні відчуження. Так, роботи із збільшення пропускної спроможності річки Прип’ять, що зменшило б підтоплення забруднених територій, протягом останніх п’яти років не проводяться взагалі.
Разючі факти, встановлені створеною з ініціативи фракції партії «Єдина Україна» Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України з питань перевірки ефективної діяльності органів державного управління щодо вирішення комплексу питань, пов’язаних з виведенням Чорнобильської АЕС з експлуатації, впровадження Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» та в зоні відчуження в питаннях поводження з радіоактивними відходами і викладені в її попередньому звіті, досі не розглянуті в парламенті, не набули гласності.
Фракція партії «Єдина Україна» наполягає на тому, щоб оздоровлення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи дітей, забезпечення житлом і відселення із забруднених територій громадян, медико-санітарне забезпечення, включаючи закупівлю медобладнання, безпека праці обслуговуючого персоналу станції увійшли до принципів державної політики щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і отримували першочергове фінансування.
Фракція партії «Єдина Україна» заявляє: слід покінчити із ганебною практикою, коли влада й суспільство повертаються обличчям до проблем Чорнобиля лише двічі на рік: у квітні, напередодні сумної дати, і в грудні — у дні завершення будівництва «саркофага». Тема Чорнобиля повинна постійно звучати на вістрі всіх інформаційних програм, які мають вплив на формування іміджу нашої країни в Європі та за океаном. Не забуваймо: ЧАЕС — це непогасне пекло, яке таїть смертельну небезпеку планетарного обширу.
Богдан ГУБСЬКИЙ,лідер фракції партії «Єдина Україна».