У парламенті відбулася зустріч делегації Міжнародного валютного фонду з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. У ній також взяли участь керівники профільних економічних комітетів ВР. Головні питання, які обговорювалися, — інвестиційний клімат в Україні, ситуація з приватизацією і реприватизацією та плани взаємодії українського парламенту й уряду у розвитку ринкової економіки.
Володимир Литвин оцінив співпрацю з МВФ як перспективну, зазначивши, що Україна потребує інвестицій для розв’язання тих грандіозних завдань, які визначив Президент України Віктор Ющенко. «Верховна Рада готова підтримати зусилля уряду, який є суб’єктом законодавчої ініціативи, заради покращення інвестиційного клімату», — сказав В. Литвин.
Делегація МВФ, яка нині перебуває в Україні, складається із семи виконавчих директорів фонду і представляє майже половину всього директорату МВФ. Виконавчий директор МВФ Йорун Кремерс (Нідерланди) в інтерв’ю журналістам заявив, що на делегацію справляють велике позитивне враження ініціативи і амбітні плани, виголошені керівництвом України. Водночас представник Кореї Йонг-Нам Ох зазначив, що нині в Україні залучено дуже мало прямих інвестицій. Тож інвестори хочуть мати чіткі сигнали: чи можна вкладати гроші в Україну.
Як розповіла в інтерв’ю журналістам перший заступник голови бюджетного комітету ВР Людмила Супрун, учасники зустрічі зазначали, що інвесторів також турбують наміри уряду провести реприватизацію, як це позначиться на приватизаційному кліматі в нашій державі. Виконавчі директори МВФ поцікавилися, які наміри українського парламенту у зв’язку з проголошенням курсу уряду на реприватизацію. На це В. Литвин зауважив: парламент не робив жодних заяв про реприватизацію. Однак багато приватизаційних процесів в Україні відбувалися непрозоро, з порушеннями законодавства. Тож, якщо на якихось підприємствах не виконують інвестиційні зобов’язання, це може бути підставою для перегляду рішення про приватизацію. «Але українське законодавство закріплює досить потужні гарантії для інвесторів, в тому числі й через конституційні норми, — зазначила Л. Супрун. — МВФ є фактично незалежним в оцінці розвитку економічної ситуації в певній країні, інвестори орієнтуються саме на думку МВФ.
Насамкінець зустрічі керівник делегації МВФ — Карл Бішофсбергер (на знімку) — висловив задоволення відповідями представників українського парламенту про співробітництво уряду України з Верховною Радою.