Уряд у присутності Президента України Віктора Ющенка підбив підсумки своєї роботи за перший квартал
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сказала, що фактично всі поставлені завдання виконано. Зокрема, у соціальній сфері: зросла мінімальна заробітна плата і пенсія, збільшено соціальні виплати. Вдалося, за її словами, збити ціни на м’ясо і нафтопродукти. Загальмувався і показник інфляції: ціни у квітні зросли лише на 0,8 відсотка.
Водночас Юлія Тимошенко повідомила, що кожне міністерство розробить свою програму, яка буде реалізована протягом року. Головна ставка робитиметься на будівництво доріг на рівні європейських стандартів і зведення житла. Вона повідомила, що житло будуватиметься на місці колишніх «хрущовок», і зараз відпрацьовують механізми здешевлення іпотечного кредитування.
Попри мажорні ноти, які звучали у виступі прем’єра, не всі урядовці налаштовані на оптимістичний лад. За словами міністра економіки Сергія Терьохіна, його відомство розробило і песимістичний план розвитку економіки. За цим сценарієм зростання валового національного продукту може зменшитися до 6,5 відсотка за рік, натомість інфляція становитиме 15 відсотків.
Критичні нотки звучали і в виступі глави держави, який поклав відповідальність за боротьбу зі зростанням цін на міністерства економіки, фінансів та Національний банк. Віктор Ющенко висловився проти різких коливань курсу національної валюти, які можуть призвести до звуження грошової бази. Крім того, Президент України порадив урядовцям залагодити конфлікти з іноземними інвесторами. Він зізнався, що під час візиту до США президент Джордж Буш просив його втрутитися у конфліктні ситуації довкола 11 проектів, де задіяні кошти заокеанських інвесторів.
Президент України також закликав Кабінет Міністрів підтримати вітчизняне літако- і ракетобудування за допомогою урядових преференцій.
Водночас глава держави порадив урядовцям не сперечатися публічно, а знайти спільну позицію в багатьох питаннях. «Проблеми в хорошому домі вирішуються внутрішньо», — підкреслив Віктор Ющенко, маючи на увазі перепалку міністра економіки Сергія Терьохіна та глави Нацбанку Володимира Стельмаха щодо несподіваного зміцнення курсу гривні.
Отож можна зробити висновок: підсумки підбили, проблеми залишаються. Передусім в економіці. І доволі серйозні.