Комітет ВР з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін і доповнень до Закону України «Про вищу освіту». Ним передбачалося змінити кількість студентів під час прийому на перший курс вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності, поклавши в основу відсотковий принцип. Тобто пропонувалося щорічно приймати на навчання за державним замовленням 103 відсотки від кількості студентів-першокурсників, прийнятих попереднього року. А для новостворених вищих навчальних закладів зберегти раніше встановлену квоту студентів-бюджетників — 51 відсоток упродовж перших п’яти років з часу заснування. Також пропонувалося ліквідувати вікове обмеження (65 років) для кандидатів на посаду керівника вищого навчального закладу.

Комітет розглянув питання про необхідність проведення парламентських слухань щодо розвитку інформаційного суспільства в Україні. Відповідна постанова ВРУ затверджена 17 березня 2005 року.

На думку народних депутатів, Україні конче потрібно прискорити перехід до інформаційного суспільства, тобто розвинути інформаційну інфраструктуру та прискорити розвиток високотехнологічних галузей економіки; забезпечити широкий доступ громадян до інформації, освіти, культурного надбання, можливостей роботи і спілкування за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій; забезпечити високі темпи економічного зростання.

На черговому засіданні розглянуто і рекомендовано Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у сфері вищої освіти)».

Зокрема, беручи до уваги те, що навчання у вищих навчальних закладах починається 1 вересня, а фактично вступ до них розпочинається з 1 червня, комітет визнав, що слід внести відповідні зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у сфері вищої освіти)».

Він також розглянув та запропонував суб’єктам законодавчої ініціативи народним депутатам України Богдану Губському і Вадиму Гурову доопрацювати законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (стосовно передачі фінансування дошкільної та загальної середньої освіти до районних бюджетів).

Цього, вочевидь, і не було б, якби не фактичний занепад сільських дитячих садків. Жителі села здебільшого позбавлені права на якісну дошкільну освіту своїх дітей. А вона, як відомо, в сучасних умовах є базисом для подальшого освітнього шляху, підґрунтям формування дитини як особистості.

Утім, думки членів комітету розійшлися. Одні вважали, що прийняття проекту сприятиме ліквідації диспропорцій у соціально-економічному розвитку різних регіонів країни, зокрема в розвитку сільських та міських населених пунктів. Інші зауважили, що районним радам передається право фінансувати дошкільні навчальні заклади та школи-садки, а право створювати чи закривати їх залишається за сільськими радами.

Комітет все-таки вирішив рекомендувати суб’єктам законодавчої ініціативи доопрацювати зазначений законопроект в частині передачі районним радам права управління не лише фінансовими ресурсами, а й майном дошкільних навчальних закладів та шкіл-дитячих садків.