Заступник голови Спілки юристів Сергій Крижанівський подав до Подільського районного суду Києва позов з вимогою визнати незаконним членство Президента Віктора Ющенка в партії Народний союз «Наша Україна», повідомляють «Українські новини».
— Він є гарантом Конституції і не може бути членом партії або об’єднання громадян, — сказав С. Крижанівський під час прес-конференції.
Також, на його думку, членство Президента в НСНУ порушує права інших партій, які мають намір брати участь у виборах Верховної Ради в 2006 році, тому що член політичної партії, будучи Президентом, у ході передвиборної кампанії матиме більші права і можливості, у тому числі більший доступ до ЗМІ, і в такий спосіб його партія одержить більші можливості потрапити до парламенту. У зв’язку з цим Крижанівський просить Міністерство юстиції перевірити діяльність НСНУ на відповідність вимогам Конституції і видати розпорядження про усунення допущених, на його думку, правопорушень. Юрист просить Мін’юст передбачити скасування рішення установчого з’їзду партії Народний союз «Наша Україна» про обрання Ющенка почесним головою і видачу йому партійного квитка № 1.
У той же час він відзначив, що міністр юстиції Роман Зварич не вважає почесне членство в партії суперечним Конституції. «Але я з ним не згодний. Це прихована форма участі в партії», — заявив Крижанівський.