Але вже не за сценарієм Мінкульту
Учора під стінами Кабінету Міністрів біля двохсот пікетників вимагали відставки міністра культури і туризму Оксани Білозір. Приводом до протесту стала заява чиновниці з трибуни Верховної Ради під час парламентських слухань з питань культури про звільнення з посади генерального директора і художнього керівника Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки Михайла Рєзниковича. Тоді було повідомлено і про відставку директора Національної кіностудії ім. О. П. Довженка Віктора Приходька.
«Геть куму з культури», «Рєзникович і театр — Білозір у відставку», «Геть міністра культури і тероризму»... Під такими гаслами присутні вимагали в уряду розв’язати конфлікт між Мінкультом і театром російської драми.
Нагадаємо, що Рєзниковича було звільнено наказом Мінкультури, в якому звільнення обгрунтовувалося порушенням директором трудової дисципліни і перевищенням повноважень під час укладання договорів оренди театрального гуртожитку. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури і туризму.
У парламенті міністр культури привселюдно заявила, що проти Рєзниковича порушено кримінальну справу. Мінкульт заявляє, нібито Генеральна прокуратура України встановила, що керівник театру, не одержавши дозволу на переведення у нежитловий фонд власності театру, підписав договір з фіктивною фірмою про оренду з правом приватизації триповерхового театрального гуртожитку терміном на 25 років. Однак адвокат режисера стверджує, що в цих документах підпису Рєзниковича немає.
Народний депутат Володимир Сівкович вважає, що порушення кримінальної справи не має відношення до розірвання трудового договору. «Порушити справу можна проти будь-кого, але часто справа може виявитися «пшиком», тому звільняти людину не можна», — сказав депутат.
Минулої п’ятниці Печерський районний суд Києва задовольнив позов Рєзниковича і заборонив Мінкультури і туризму звільняти його з посади. Проте колектив Академічного театру російської драми імені Лесі Українки виступає за відставку міністра культури Оксани Білозір.