Як і було нещодавно обіцяно, керівник Фонду громадянських свобод, свідок у «справі Гонгадзе» Олександр Гольдфарб передав українській стороні повний комплект плівок Мельниченка — 10 компакт-дисків з «піддиванними» розмовами. Ця «політична дискотека», нагадаю, 700-годинної тривалості. Тепер особливо зацікавлені темами бесід екс-президента Кучми можуть і самі місяць не сходити з дивана, слухаючи безперервне звучання записів.
Хто саме уособлює «українську сторону», пан Гольдфарб так і не уточнив. Лише запевнив, що матеріали тепер там, «де їм слід бути, — в руках нової демократичної влади, яка обіцяла розслідувати всі злочини попереднього режиму». Якщо конкретніше, одержані в 2002 році від самого екс-майора записи фонд Березовського передав «високопоставленому членові уряду України», і доки одержувач сам себе не розсекретить, його ім’я залишиться «таємницею свідків». Глава фонду особливо зазначив, що плівки передано без жодних умов, у чому підозрювали «людей Березовського»: цей «подарунок» — не плата за візу опальному російському олігарху в Україну, тим більше не хабар за дозвіл втручатися в українську політику.
Олександр Гольдфарб зізнався, що факт «безкорисливої передачі» записів зняв з них тягар різних інсинуацій, і нині вони відчувають велике полегшення від того, що вийшли не тільки з двомісячної неоднозначної ситуації, а й узагалі з цієї історії.
Коли «американський сувенір» опиниться в Генпрокуратурі, широкій громадськості поки що не відомо. Хоча пан Піскун стверджує, що його відомство готове зануритися у «вивчення лексики Леоніда Даниловича». Тим часом Генпрокурор одержав новий «головний біль». Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін підтвердив, що колишній керівник ДУС Ігор Бакай став повноцінним громадянином Росії ще до «помаранчевої революції». Але де тепер його багатолітній друг і колега по полюванню, не уточнив.
Новоявлений «москаль» Бакай, як відомо, не утруднив свою персону «дрібницею» — зняттям із себе українського громадянства. Очевидно, не до того було, коли земля горить під ногами: фігурант тих самих плівок Мельниченка під іменем «Ігорьок» нині «засвітився» в низці кримінальних справ про незаконну приватизацію майна Держуправління справами.
Нова батьківщина, схоже, не збирається кривдити придбаного «сина» і не поспішає «здати» його українському правосуддю. Втім, оптимістичний Святослав Піскун сподівається, що російське громадянство Бакая не завадить йому стати перед судом. «Будемо екстрадирувати, переслідувати кримінально. Для нас різниці немає, де його покарають». Різниця, щоправда, в іншому: чи покарають?