Вручаючи вчора почесні грамоти Верховної Ради України чемпіонам та призерам ХІІ літніх Параолімпійських ігор та ХХ літніх Дефолімпійських ігор, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк сказав: «Тут так і написано: за особливі заслуги перед народом України».
Високі нагороди отримали 107 спортовців. Нагадаємо, що на Параолімпіаді у Греції українська команда посіла високе шосте місце, здобувши 55 медалей (25 золотих, 12 срібних і 19 бронзових). На похвалу заслуговують усі ці мужні люди. Але варто окремо сказати про плавців Віктора Смирнова, який виборов сім (!) нагород (п’ять золотих), Олену Акопян — чотири нагороди, Олександра Мащенка — три, легкоатлета Олександра Дорошенка — три.
На Дефолімпіаді в Австралії українці посіли перше загальнокомандне місце і завоювали 51 медаль (20 золотих, 17 срібних і 14 бронзових). І тут є свої герої: легкоатлети Інна Зверинська (Ізбаш) — три золоті та дві срібні медалі, Олександр Ходаков — три «золота», плавчиня Ганна Литвиненко — три найвищі відзнаки та інші.