Віктор ПЛЕЙТУХ, заступник голови Шацької райдержадміністрації (Волинь):
— Очікуємо, що держава повернеться обличчям до місцевого самоврядування. Є органи місцевого самоврядування, є й закони. Але казати, що вони працюють ефективно — не можна. Законодавство потребує вдосконалення стосовно матеріальної бази. Місцевому самоврядуванню треба більше ініціативи, щоб воно не чекало вказівки зверху.
Гліб УКРАЇНЕЦЬ, голова Полонської райради (Хмельницька область):
— У суспільстві накопичилося багато запитань, які потребують відповіді. Наприклад, адміністративна реформа, місце органів самоврядування у системі влади, які перспективи його розвитку і чи виконуватиметься в країні Європейська Хартія місцевого самоврядування. Буде відверта розмова щодо зміни влади, яка відбулася в державі, пріоритетів політичних напрямів. Результатом розмови, як на мене, має стати напрям розвитку місцевого самоврядування та зміцнення демократії у державі. Якщо в країні не буде дуалізму влади, працювати стане легше на районному, обласному і місцевому рівнях.
Іван КУЛІЧЕНКО, міський голова Дніпропетровська:
— Вочевидь, що зміни, на які очікує країна, підуть швидше. Перше, чого чекають від нас в Європі, про яку ми так багато говоримо, — щоб у кожної ради була своя виконавча влада, щоб місцеве самоврядування мало свої важелі впливу. Що стосується фінансово-матеріального забезпечення. Люди мають відчути, що зміни є — і на краще. Гадаю, треба одноразово реформувати три гілки влади. А починати з адміністративно-територіальної реформи. Роки незалежності засвідчили: зміни потрібні. Але проводити їх слід так, щоб люди на місцях розуміли,  що відбувається і для чого. І найголовніше — як зміниться на краще життя пересічного громадянина.
Володимир БАНДУРОВ, депутат Запорізької облради:
— З’їзд не підготовлений. Тому що об’єднання областей, районів і сільрад не зрозуміють люди на місцях. Для того, щоб об’єднати кілька сільрад, необхідні великі кошти. А місцевому самоврядуванню не вистачає влади. Нині воно нічого не має, окрім декларацій. А потрібні гроші, тобто нормальне фінансування.
Іван РЕВКІЙ, міський голова Сваляви (Закарпаття):
— Утвердження принципу місцевого самоврядування давно вже назріло. Нині є три-чотири гілки влади, які не дають територіальним громадам відстоювати свої інтереси через представників міських, сільських і селищних рад. До адмінреформи ставлюся із побоюванням. На мою думку, деякі речі приймаються поспішно.
Василь БРУС, голова Івано-Франківської облради:
— Від Всеукраїнських зборів очікують дуже багато. І не лише чиновники, а й пересічні громадяни. Перші збори за роки незалежності мають відкрити нам очі на діяльність органів місцевого самоврядування. Необхідно зміцнювати і розширювати їхні повноваження. Основна кінцева мета цих зборів — поліпшення добробуту і життя людини, забезпечення її достойної старості.
Степан БУЛЬБА, голова Полтавської облдержадміністрації:
— Назріла зміна системи державного управління. Стара система довела свою неефективність. Якщо хочемо змін на краще, то потрібно починати саме з реорганізації системи державного управління. Як соціаліст зазначу: одне із головних завдань — зміна системи влади, починаючи з адміністративно-територіальної реформи. Вона необхідна для того, щоб наблизити владу до людей. Звісно, дехто буде проти. Але якщо йдеться про передачу певних функцій (які нині виконують адміністрації) громадам, то не думаю, що це позначиться на становищі людей. Адмінреформа потрібна як кров. Це основа подальших змін. Переконаний, що треба ще розвести у часі вибори до парламенту й місцевих рад.
Тетяна МАРМАЗОВА, депутат Донецької міської ради:
— Дуже добре, що депутати всіх рівнів змогли зібратися разом. Тому що для проведення реформ необхідна вироблена єдина позиція. На засіданнях “круглих столів” ми побачили: у депутатів різних рівнів однакові проблеми. Зокрема, бюджетні. Водночас побачили, що в нас єдина думка про проведення адміністративно-територіальної реформи та виборів. Очікую, що з’їзд дасть новий поштовх для розвитку взаємовідносин між депутатами всіх рівнів. Бо нам необхідно обмінюватися думками і узгоджувати позиції. Без цього прийняття серйозних політичних рішень неможливе.
Олена ГОРБУНОВА,Володимир КОРОЛЮК.