Рішення Господарського суду Києва, яким наказано повернути 93,02 відсотка акцій АТ «Криворіжсталь» Фонду держмайна України, а тому — повернути 4260 мільйонів гривень «Інвестиційно-металургійному союзу» (ІМС), за твердим переконанням адвоката Олексія Резнікова, схоже на «цілковите свавілля».
Як ми повідомляли, Господарський суд Києва на своєму засіданні 22 квітня визнав незаконним продаж на приватизаційному конкурсі 93,02 відсотка пакета акцій «Криворіжсталі». За день до цього вже Печерський районний суд Києва закрив провадження за позовом депутата Павла Ігнатенка та адвоката Ірини Назарової про визнання недійсним договору купівлі-продажу 93,02 відсотка акцій АТ «Криворіжсталь» за підсумками приватизаційного конкурсу. Рішення Печерського райсуду, по суті, відновило дію ухвали Верховного Суду України від 27 грудня 2004 року про законність приватизації «Криворіжсталі». Виходить, що з різницею в один день Господарський і Печерський суди ухвалюють протилежні рішення. Відповідно до рішення Печерського — приватизацію можна вважати законною, а відповідно до рішення Господарського — абсолютно незаконною.
Адвокати ІМС запевняють, що в Господарському суді їм «не дали можливості ні подати клопотання, ні дати пояснення, суд не взяв до уваги, що є ухвала Верховного Суду (про законність приватизації комбінату) з цієї теми». Про це «Інтерфаксу» повідомив Олексій Резніков, партнер адвокатської компанії, яка представляє інтереси ІМС у суді.
Справді, оперативність, з якою Господарський суд виніс своє рішення, вражає. Адже спочатку розгляд справи в Господарському суді було призначено на 10 травня. Але незабаром після заяви Юлії Тимошенко про те, що справу стосовно «Криворіжсталі» має бути завершено до кінця квітня, суд переніс слухання на більш ранній термін. Водночас головуючу суддю Хилинську, котра призначала слухання на 10 травня, замінено. У свою чергу на засідання від 20 квітня не допускають пресу. І ось уже 22 квітня Господарський суд виносить своє рішення. «Суд перервав наші клопотання, оголосив перерву на 10 хвилин, вийшов із зали, повернувся приблизно через 30 хвилин і, не продовживши слухання справи по суті, розпочав оприлюднення рішення, не звертаючи уваги на зауваження представників сторін», — каже Олексій Резніков. На його думку, юридичній оцінці такі дії суду не підлягають. «На жаль, це можна охарактеризувати тільки такими словами: цілковите свавілля», — підкреслює адвокат.
Нагадаємо, що справа «Криворіжсталі» очікує слухання в Страсбурзі — в Європейському суді з прав людини, де представники ІМС відстоюватимуть порушене право на справедливий суд. Крім того, адвокати заявляють про готовність опротестувати рішення Господарського суду в апеляційному порядку.