Цю літературну премію для талановитої молоді України вісім років тому заснували письменниця, кінодраматург, доцент славістики, німкеня українського походження Тетяна Куштевська та підприємець, економіст і соціолог, меценат Дітер Карренберг з Німеччини.

Засновники поставили за мету підтримати експериментально-інтелектуальний напрям в українській літературі, духовні пошуки молоді, яка шанує досвід попередників, зокрема, Олеся Гончара. Співзасновником премії є і Національна спілка письменників України.

Починалася премія з двох номінацій: «роман, повість» та «оповідання, новели». Нині вона складається з п’яти, серед яких і «літературна праця, присвячена творчості Олеся Гончара». До речі, проза цього письменника добре відома німецькому читачеві в перекладах. Заснування премії — підтвердження визнання його творчості.

З 59 праць, поданих минулого року на конкурс, журі премії у складі Тетяни Куштевської, Івана Драча, Петра Перебийніса, В’ячеслава Медвідя та інших переможцями визнало в номінаціях: «проза» — роман «Ініціація» Івана Підгірного з Києва, повість Анастасії Добровольської з Києва «Якого кольору твоя душа», збірку оповідань «Як дожити до ста» Марини Павленко з Умані; «поезія» — цикл віршів «Чекаю чистої води» Антоніни Тимченко з Харкова; «літературознавство» — монографію «До історії написання роману Олеся Гончара» Тетяни Сагайдак з Глухова; «публіцистика» — книжку «Космічна мова людської душі» Дмитра Дроздовського з Одеси.

Всього за час існування премії в конкурсі взяло участь близько 300 молодих українських авторів, 27 з них визнано лауреатами премії.

А ще засновники стверджують: у Німеччині понад 400 подібних премій, у Франції — близько двох тисяч, меценатами яких є підприємці, заможні люди. Чого не можна сказати про наших олігархів та багатіїв, які далекі від розуміння значення такого явища.