Щойно визирнуло перше ласкаве весняне сонечко, і кожен з нас почав замислюватися над тим, де провести літо з родиною, відпочити і поправити своє здоров’я. Курортів, звісно, багато, але найближчий і найпопулярніший — Бердянськ. З його унікальною природою, знаменитими мінеральними водами і лікувальними грязями.
Про Бердянськ останнім часом часто говорять і багато пишуть. Про Бердянськ ми довідуємося від своїх знайомих і друзів, які вже кілька разів його відвідували і нахвалювали. Згідно з опитуваннями, які щороку проводять серед відпочивальників, саме в такий спосіб 30 відсотків гостей дізнаються про курорт, причому близько 15 відсотків — кількаразові відвідувачі міста.
Про те, чим сьогодні живе місто-курорт Бердянськ, ми вирішили поговорити з генеральним директором ЗАТ «Приазовкурорт», доктором медичних наук, професором, заслуженим лікарем України Владиславом Пономаренком.
— Владиславе Івановичу, початок 2005 року для Бердянська, що в Запорізькій області, на березі Азовського моря, був знаменний: 11 січня законом України природні території міста проголошено курортом державного значення. Як ви оцінюєте значення прийняття цього закону?
— Визнання природних територій Бердянська курортом державного значення — насамперед результат плідної спільної праці місцевої влади і структури ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» зі збереження курортних рекреацій, природних лікувальних ресурсів, медичної і господарської діяльності з відновного лікування громадян.
Процес отримання цього статусу був поетапний. Підготовлений проект округу і зон гірськосанітарної охорони курорту пройшов санітарно-епідеміологічну і екологічну експертизу. Головним досягненням в утвердженні закону була підтримка всіх зацікавлених сторін, особливо Міністерства охорони здоров’я України. Шляхом численних розрахунків обґрунтовано відсутність негативного впливу на природні ресурси курорту розташованих у місті промислових підприємств, одержано близько 12 погоджень у різних міністерствах і комітетах. Утвердження меж округу і зони санітарної охорони курорту Бердянськ підкреслило зусилля головного суб’єкта рекреації — ЗАТ «Приазовкурорт», акредитованого на вищу категорію з ліцензуванням усіх напрямів діяльності, — з виконання Закону України «Про курорти» в цьому регіоні. Підтримують рентабельну діяльність нашого ЗАТ державні, профспілкові установи, фонди соціального страхування і соціального забезпечення.
— Як ухвалення закону позначиться на звичайній людині, яка їде на відпочинок чи лікування до Бердянська, і які вона отримає переваги чи додаткові вигоди?
— Ухваленням закону фактично офіційно визнано необхідність природних територій міста Бердянська як курорту для поліпшення здоров’я нації, підтверджено цінність природних лікувальних чинників (мінеральної води, грязей, клімату) і комплексність курортної рекреації.
Історія зберегла численні свідчення про унікальні властивості лікувальних грязей, наприклад, у спогадах видатних письменників Остапа Вишні та Миколи Островського, котрі були пацієнтами бердянських санаторіїв. Ще раніше, понад дві тисячі років тому, про наш стародавній край і його унікальну природу писав «батько історії» Геродот у своєму першому систематичному описі життя і побуту скіфів, що жили свого часу на берегах Азова. Комплексність природних лікувальних чинників: клімату, моря, лікувальної грязі та мінеральної води зовнішнього і внутрішнього застосування, а також розмаїтість флори і фауни (понад 4200 видів рослин і тварин), — надають відпочинку неповторного колориту.
Крім унікальності лікувальних ресурсів, законом підтверджується і наявність належних умов для їх застосування, тобто відповідної курортної інфраструктури. Головними установами на курорті Бердянськ є санаторії «Бердянськ», «Лазурний», «Приазов’я», що здійснюють роботу з надання рекреаційної послуги.
Якщо ви вирішили свою чергову відпустку провести в одному з цих санаторіїв, ваш вибір буде цілком виправданий.
Природні території на північному узбережжі Азовського моря містять природні джерела лікувальних мулистих грязей і підземних мінеральних вод хлоридно-натрієвого йодобромного складу.
Раціональне використання цих природних чинників для лікування і профілактики здійснюється в умовах оснащених сучасним обладнанням лікувально-діагностичних баз оздоровниць, раціонального харчування, сервісних послуг.
— Що, на вашу думку, потрібно для подальшого ефективного функціонування курортного міста і курорту державного значення?
— Передовсім потрібні заходи, котрі підлягають затвердженню в Кабінеті Міністрів і передбачатимуть збереження і розвиток рекреації в усіх напрямах господарської діяльності. Тому головними залишаються завдання зі збереження озер з лікувальною гряззю, джерел лікувальної мінеральної води, виконання вимог з утримання зон санітарної охорони курорту. Передбачаються не менш актуальні заходи з участі в державних програмах поліпшення комунальної інфраструктури, транспортного обслуговування, благоустрою і розвитку культурно-розважальних установ.
— На курорті працює досвідчений медичний персонал, представлений лікарями вищої категорії, кандидатами і докторами медичних наук, заслуженими лікарями, заслуженими працівниками охорони здоров’я і сфери обслуговування України. Які процедури одержують відпочивальники у ваших санаторіях?
— Практично кожний відпочивальник одержує грязьову (загальні і місцеві аплікації, грязерозвідні ванни, електрогрязелікування, порожнинні тампони) і бальнеотерапевтичну процедуру (ванни, лікувальні душі, порожнинне зрошення, лікувальний басейн, вживання внутрішньо мінеральної води «Бердянська»), необхідні фізіотерапевтичні і функціональні лабораторні дослідження. Якість надаваної медичної допомоги відповідає стандартам санаторного лікування, затвердженим Міністерством охорони здоров’я України, і підтверджена акредитаційним сертифікатом вищої категорії.
Завдяки вдалому поєднанню всіх цих чинників у лікуванні багатьох захворювань, досягається позитивний ефект у 99,8 відсотка пацієнтів. Це означає, що як наслідок лікування встановлюється тривала ремісія хронічних захворювань, рідше виникають випадки інфекційних і онкологічних захворювань; після санаторного етапу реабілітації зменшується кількість днів непрацездатності та інвалідність. Отож усіх вас чекаємо у нас у Бердянську. Приїжджайте, не пошкодуєте.
— Щиро дякуємо, неодмінно приїдемо.
Курорт чекає своїх гостей у санаторіях ЗАТ «Приазовкурорт» протягом усього року. Телефон для довідок: (06153) 4-35-52.
Розмовляв
 
Запоріжжя.