Я є власником земельної частки (паю). Чи доцільно мені виділяти цю частку в натурі, якщо мої діти, громадяни Польщі, у разі спадкування все одно не зможуть мати цю землю у власності?
Марія Мостицька.
Чернігівська область.
Сільськогосподарські землі можуть набуватися іноземними особами лише у разі їх спадкування. Вказане стосується також земельних часток (паїв), оскільки громадянин України за життя не може відчужити земельний пай. Одним із способів набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України є виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості). Іноземці набувати земельні ділянки зазначеним способом не можуть. Проте, заповідаючи у спадщину земельну частку (пай), власник такої частки розраховує, що саме його спадкоємці отримають відповідні права, матеріальні вигоди тощо. На відміну від громадян України, іноземний громадянин має право відчужити таку частку, оскільки мораторій на відчуження земельних часток (паїв) іноземців не стосується. Саме відчуження земельної частки (паю) іноземцем вбачається найбільш оптимальним способом розпорядження такою часткою. Оскільки виділити земельну частку в натурі (на місцевості) іноземець не зможе, він має можливість здійснювати повноваження власника лише щодо частки (паю). Але і такі повноваження обмежені в часі.
Стаття 81 Земельного кодексу вказує на необхідність відчуження земельної ділянки, прийнятої у спадщину іноземним громадянином, протягом одного року. На наш погляд, зазначене положення слід поширювати і на регулювання відносин, що виникають у разі спадкування іноземним громадянином земельної частки (паю). Однак відсутність конкретної норми в законодавстві не дає змоги вимагати від власників земельної частки (паю) обов’язкового відчуження такої частки протягом одного року.
Успадковані іноземцями земельні ділянки сільськогосподарського призначення необхідно відчужити протягом одного року, тоді як успадковані земельні частки (паї) доцільно буде відчужити.
Отже, власникам земельних часток (паїв), які бажають заповісти їх у спадщину іноземцям, можна порадити набути паї у власність. В цьому разі їхні спадкоємці матимуть ширші можливості щодо отримання матеріальної вигоди від продажу земельної ділянки. Не викликає сумніву твердження про те, що договірна ціна земельної ділянки буде вища, ніж ціна паю. Крім того, бажаючих купити земельну ділянку набагато більше, ніж бажаючих придбати у власність земельну частку (пай).
Алла Барабаш,кандидат юридичних наук, юрист Чернігівського центру юридичної допомоги сільському населенню Проекту підтримки приватизації землі в Україні.